SAUDIJKA OSUĐENA NA 34 GODINE ZATVORA ZBOG KORIŠĆENjA TVITERA :: Semberija INFO ::

 

SAUDIJKA OSUĐENA NA 34 GODINE ZATVORA ZBOG KORIŠĆENjA TVITERA


Saudijka Salma al Šehab, koja je bila na doktorskim studijama na Univerzitetu u Lidsu i vratila se kući u Saudijsku Arabiju na odmor, osuđena je na 34 godine zatvora jer je imala nalog na Tviteru i pratila i retvitovala disidente i aktiviste.

Trideset četvorogodišnja Salma al Šehab, majka dvoje male djece, prvobitno je osuđena na tri godine zatvora zbog "zločina" korišćenja internet stranice za "izazivanje javnih nemira i destabilizaciju građanske i nacionalne sigurnosti".

Međutim, žalbeni sud je izrekao novu kaznu od 34 godine zatvora, nakon što je tužilac zatražio od suda da razmotri druge navodne zločine.

Nove optužbe uključuju navode da je Šehab pomagala onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost, prateći njihove naloge na Tviteru i retvitovanjem njihovih tvitova.

Veruje se da će Salma al Šehab imati mogućnost da uputi novu žalbu.

Ona se ne smatra izuzetno poznatom aktivistkinjom, ni u Saudijskoj Arabiji ni u Velikoj Britaniji.

Ona je sebe na Instagramu - gde je imala 159 pratilaca - opisala kao stomatološkog higijeničara, medicinskog pedagoga, doktoranta na Univerzitetu Lids i predavača na Univerzitetu princeze Nura bint Abdulrahman, i kao suprugu i majku svojih sinova, Noa i Adama.

Na Tviteru ima 2.597 pratilaca. Među tvitovima o epidemiji kovid 19 i slikama svoje male dece, Šehab je ponekad retvitovala tvitove saudijskih disidenata koji žive u egzilu, koji su pozivali na oslobađanje političkih zatvorenika u kraljevstvu.

Činilo se da podržava Ludžain al-Hatlul, poznatu saudijsku feminističku aktivistkinju, koja je navodno bila zatvarana i mučena zbog zalaganja za prava žena da voze automobile.

Presuda od strane saudijskog specijalnog suda za terorizam izrečena je nedeljama nakon posete američkog predsednika Džoa Bajdena Saudijskoj Arabiji, za koju su aktivisti za ljudska prava upozorili da bi mogla da ohrabri kraljevstvo da eskalira svoje obračune protiv disidenata i drugih prodemokratskih aktivista.

"Tviter" nije želeo da komentariše ovaj slučaj i mogući uticaj Saudijske Arabije na njihovu poslovnu politiku.

(RTS)