MUP Republike Srpske obilježava Dan policije :: Semberija INFO ::

 

MUP Republike Srpske obilježava Dan policije


Фото - РТРС
Izvor: RTRS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obilježava danas Dan policije - 4. april.

U Banjaluci će biti služen parastos i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje nastradalim pripadnicima MUP-a Srpske.

Centralna svečanost biće održana u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima. Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske.

Simo Tuševljak, dugogodišnji radnik MUP-a u Istočnom Sarajevu, sada penzioner, prisjetio se početaka rada policije.

- Pripadnici policije su 4. aprila 1992. godine stali na branik otadžbine i krenuli u odbranu Republike Srpske. Vidjeli smo šta se sprema srpskom narodu, spriječili smo zločine iz Drugog svjetskog rata - rekao je Tuševljak u našem Jutarnjem programu.

Bojan Milanković, komandir Policijske stanice Kozarska Dubica, kaže da je za Dan policije organizovan niz aktivnosti.

- Imamo i turnir u malom fudbalu, a nakon toga slijede druženje i večera. Sledeće sedmice je i manifestacija "Dan otvorenih vrata". Učestvujemo i u humanitarnim akcijama za naše sugrađane - poručio je Milanković u našem Jutarnjem programu.

Vladan Nenidić, Policijski službenik Jedinice žandarmerije PU Doboj, upravlja sa borbenim oklopnim vozilom, autobusom, kao i drugim policijskim prevoznim sredstvima

- Bilo je dosta intervencija, svaka je posebna na svoj način. Najvažnije da se kući vratimo živi i zdravi, i da je zadatak obavljen - poručio je Nenidić.

Goran Budiša, penzionisani policijski službenik iz Banjaluke, prisjetio se početaka i svog puta policijskog službenika.

- Još kao dječak sa 14-15 godina pojavila se želja da postanem tada milicioner. Početkom 90-ih godina na konkursu u Sarajevu bio sam primljen i tada je počela policijska karijera. Bio sam pripadnik i Prve čete Posebne policijske jedinice koja je obavljala ratne zadatke od 1992. do 1995. godine. Najveći izazovi bili su i u miru, 1997. godine došli su međunarodni predstavnici da nas nešto nauče, i jesu, ali mnogim stvarima i mi smo njih naučili - rekao je Buduša.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.