Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini: Čuvar hercegovačke tradicije u Semberiji :: Semberija INFO ::

 

Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini: Čuvar hercegovačke tradicije u Semberiji


Izvor: Semberija info

Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini osnovano je prije skoro godinu godinu dana do danas broji više od 300 članova, a prema riječima Vladimira Radulovića, sekretara ovog udruženja upis članova je u toku, te se iz dana u dan taj broj povećava.



-Veliki broj članova našeg udruženja vodi porijeklo iz Hercegovine, ali imamo  i članove koji su rođeni u Bijeljini, Semberce, ali vuku korijene iz Hercegovine, odnosno njihovi preci su se doselili na ove prostore. Mnogi ne znaju da je veliki dio Semberije naseljen Hercegovcima, kao što su sela Balatun, Crnjelovo, Amajlije, Popovi, Kojčinovac, Dvorovi...“, rekao je za ,,Semberija info’’ Radulović, te kroz osmijeh dodao da gdje god da dođete, u bilo koji kraj svijeta, nekoga iz Hercegovine možete sresti.



Kako kaže, cilj njihovog udruženja, osim promocije hercegovačke kulture, tradicije, običaja, jeste i povezivanje svih Hercegovaca u ovom kraju, privredno, kulturno i svako drugo jačanje veza između dva zavičaja - Hercegovine i Semberije, ali i uzajamna podrška.

-Naš cilj je da predstavimo sve ono dobro što dolazi iz Hercegovine drugima koji nisu upoznati sa tim. Želja nam je da okupimo naše zemljake u udruženje i u tome smo uspjeli. Već smo realizovali brojne aktivnosti, trudimo se da radimo polako, ali temeljno i studiozno da na najbolji i najljepši način približimo Hercegovinu svima. Naša ideja je da, osim ljudi koji žive u Semberiji, okupimo i one koji žive na Majevici, Regiji Birač, Brčko distriktu...“, pojasnio je sekretar udruženja i istakao da imaju izuzetnu saradnju sa bijeljinskom lokalnom upravom, kao i sa drugim zavičajnim udruženjima sa područja grada Bijeljina.



-Smatram da smo se od samog osnivanja predstavili u „dobrom svjetlu“, te da je to našlo put do dobrog odziva i odjek kod građana. Nismo udruženje koje se bavi nekim stvarima da bi trajali kratko, nego imamo želju da trajemo dugo, da sve dobro iz Hercegovine promovišemo u Semberiji, a iz Semberije u Hercegovini. Što se tiče prihvaćenosti možemo reći da smo izuzetno zadovoljni“, naglasio je Vladimir Radulović i pozvao sve koji su porijeklom Hercegovci, ali i one koji to nisu, da posjete kancelarije udruženja koje se nalazi u Ulici Miloša Crnjanskog bb, na drugom spratu i da im se pridruže.

Što se tiče događaja u toku 2023. godine Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ u Bijeljini organizovalo je veliki broj dođaja kao što je veče posvećeno Rajku Petrovu Nogu, a obilježeli su i krsnu slavu udruženja Svetog Vukašina Klepačkog. U saradnji sa Udruženjem „Jadovno“ organizovali su tribinu posvećenu genocidu na ostrvu Pag i Jadovno, a dali su i svoj doprinos za organizovanje prvog izdanja manifestacije „Dučićevi i Magini sati“.

Prema riječima Radulovića, ovu godinu započeće sa dva velika događaja, Festivalom vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine koji organizuju u saradnji sa Područnom privrednom komorom Bijeljine, 25. januara u Hotelu „Drina“ u Bijeljini i Hercegovačkim sijelom, koje će biti održano u svečanom salonu „Monako“ u Ulici Stefana Dečanskog, 28. januara ove godine.



-Festivalom vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine želimo da zagolicamo nepca žitelja Semberije prije Hercegovačkog sijela. To je prilika da osjete i miris i ukus hercegovačkih delicija. Na Festvalu proizvode će izložiti proizvođači vina, sira, pršuta, meda i svega onoga što Hercegovina može da ponudi. Za Festival vina je specifično to što će imati i svoj edukativni dio, prije degustatorskog dijela. U okviru edukativnog dijela predavači će biti eminentni stručnjaci iz raznih oblasti, a biće i govora kako zaštititi i brendirati određene proizvode“, pojasnio je sekretar Udruženja Hercegovaca „Jovan Dučić“ i istakao da će prvo Hercegovačko sijelo koje će biti održano 28. januara  još više približiti Hercegovinu žiteljima Semberije, a stariji Hercegovci prisjetiće se mladosti, a mlađi će imati priliku da nešto više nauče o tradiciji.

-Na sijelu će biti predstavljeno sve ono najbolje iz Hercegovine, počevši od trpeze. Sve što bude na trpezi stićiće nam iz raznih krajeva Hercegovine, počevši od pršuta, sira, jagnjećeg pečenja, vina, rakija, domaćih sokova, slatkih delicija... Osim tradicionalne trpeze, prisutni će moći čuti kako se nekada pjevalo, vidjeti kako se igralo, takođe imaće priliku da vide i stare hercegovačke nošnje, a sve to će prikazati naši gosti iz Gacka, SKUD „Sava Vladislavić“.  Pored SKUD-a, na sijelu će nastupiti i guslari, zdravičari i Mira Medan sa bendom. Sijelu će prisustvovati načelnici opština iz Hercegovine, kao i gradonačelnik Trebinja, prijatelji iz zavičajnih udruženja iz Bijeljine i regiona. U prodaju smo pustili 350 karata po cijeni od 50 konvertibilnih maraka, a interesovanje je mnogo veće, ali smatramo da je za prvi put ovo dovoljno. Sa gostima mislimo da će taj broj biti viši od 400 “, naglasio je za ,,Semberija info’’ Radulović.

Godina za nama za Udruženje Hercegovaca u Bijeljini bila je izuzetno dobra, a prema riječima Radulovića potrudiće se da i 2024. godina bude takva, jer su prepoznati kao kao udruženje koje može da ponudi kvalitetan program, ali i događaje.

-Pored Festivala vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine i prvog Herceregovačkog sijela, za koje se nadamo da će postati tradicionalno, planiramo da organizujemo i predstavljanje knjige „Srpski DNK projekat“, sa posebnim osvrtom na Semberiju. Pored toga, planiramo da organizujemo i razgovore sa nekoliko poznatih glumaca u Bijeljini, gdje bi oni govorili o svom profesionalnom i privatnom životu, obilježavanju naše krsne slave i još par događaja. U toku ove godine planiramo da osnujemo fond za dodjelu stipendija studentima koji iz Hercegovine dođu na studije u Bijeljinu, te da im na taj način pomognemo u njihovim počecima, da ih motivišemo, a na njima je da uče i da to opravdaju“, zaključio je na kraju razgovora za „Semberija info“ Vladimir Radulović, sekretar Udruženja Hercegovaca ,,Jovan Dučić’’ u Bijeljini.