Sastanak udruženja veterana Specijalnih jedinica VRS i Policije: Na sceni je propagandni rat protiv Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Sastanak udruženja veterana Specijalnih jedinica VRS i Policije: Na sceni je propagandni rat protiv Republike Srpske


Izvor: Semberija info / Lj. Ljubojević

Posljednja hapšenja boraca VRS u Zvorniku i neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima, počinjenim od strane pripadnika takozvane Armije BiH, bila su povod za organizovanje  sastanka predstavnika udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske i policije sa cijele teritorije Republike Srpske, istakao je Petar Cvijetinović nakon ovog sastanka, istakavši da je inicirano organizovanje  posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o ovoj temi, obavljanje razgovora sa srpskim predstavnicima vlasti na nivou BiH i inicirano organizovanje tematske televizijske emisija o ovoj problematici na Radio - televiziji RS.



Milan Stanojević iz Zvornika zatražio je odgovornost srpskih predstavnika u vlasti na nivou RS i BiH u smislu zaštite interesa naroda kojeg predstavljaju.
"Mi, demobilisani borci, moramo otvoreno reći da nemamo takav status. Mi ne štitimo one koji su učinili zločin, već tražimo da se pravedno sudi. Nikav reciprocitet nama ne treba, već odgovornost onih koji su za nešto odgovorni”, izjavio je Stanojević.

Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske izjavio je da institucije Republike Srpske moraju stati iza svih onih Srba koje procesuira Tužilaštvo i Sud BiH.
“Haški tribunal je sve radio na štetu srpskog naroda, a to su nastavile da rade i institucije BiH. Trenutno je 140 demobilisanih boraca i policajaca na izdržavanju kazne zatvora, dok je 230 ljudi procesuirano i protiv njih su podignute optužnice. Nema nikakve simetričnosti, ali postoji selektivna pravda. Mi od SIPE, Suda i Tužilaštva BiH tražimo da poštuju propisane zakonske norme”, istakao je Ostojić.

Viktor Gužvić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica izjavio je da je otvorena tema koja sve nas u Republici Srpskoj tišti sve ove godine.
“Konstatovali smo da su institucije na nivou BiH samo preuzele praksu Haškog tribunala, tako da se Srbi osuđuju kao jedini krivci za rat, dok su drugi amnestirani za sva zlodjela koja su počinili. Ne možemo ni očekivati nešto bolji tretman za Srbe u institucijama čiji bi zadatak trebalo da bude pravo i pravičnost, ako imamo u vidu da se sve te institucije nalaze u bivšem mučilištu za Srbe, u kasarni “Viktor Bubanj”. Pitanje je na koji način te institucije mogu da dosuđuju bilo kakve pravične kazne”, izjavio je Gužvić, naglasivši da je za Srbe  sud izrekao skoro 2.500 godina zatvora, a činjenica je da mnogi zločini nad Srbima još uvijek nisu procesuirani. 

Ministar rada i boračko - invalidske zaštite Danijel Egić je izjavio da Vlada Republike Srpske nije prepustila slučaju sve one Srbe koji su procesuirani za ratne zločine, naglasivši da je ponašanje Suda i Tužilaštva BiH nastavak hibridnog rata protiv Republike Srpske i nastavak borbe za uništenje Republike Srpske.
“Ne gajim nikave iluzije jer su naši komandanti brigada, Generalštaba i brojnih jedinica u međuvremenu procesuirani i nalaze se na izdržavanju kazne. Pred Sudom BiH se vodi postupak i protiv predsjednika RS, tako da je na sceni propagandni rat i rat protiv Republike Srpske, čiji je cilj konačno uništenje Republike Srpske i svođenje na običnu provinciju u BiH. Vlada RS i Narodna Skupština RS će organizovati sjednicu i pokušaće da udovolje  zahtjevima veterana Vosjke Republike Srpske. Nisam siguran da će ove stvari biti riješene onako kako bismo mi to željeli”, istakao je ministar Egić.