Područna privredna komora Bijeljina: Promovisane digitalne usluge :: Semberija INFO ::

 

Područna privredna komora Bijeljina: Promovisane digitalne usluge


Izvor: Semberija info / Lj. Ljubojević

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina danas je organizovana promocija digitalnih usluga Privredne komore Republike Srpske.

Pitanje digitalizacije, odnosno digitalne transformacije u javnom i privatnom sektoru dobija na sve većem značaju, istakao je predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić, naglasivši da proces digitalizacije i primjene digitalnih rješenja u poslovnim procesima postaje neophodan za podizanje konkurentnosti domaće ekonomije i privrede.



„Cilj ove prezentacije je predstavljanje digitalnih mogućnosti koje je razvila Privredna komora Republike Srpske za optimizaciju i ubrzavanje poslovnih procesa, obezbjeđenje efikasnijih radnih postupaka i prilagođavanje modernim tehnološkim procesima u radu. U Privrednoj komori Republike Srpske učinjeni su ozbiljni iskoraci kako bismo privredi Republike Srpske ponudili digitalne servise koji će unaprijediti njihovo poslovanje“, izjavio je Savić, naglasivši da je digitalna transformacija strateški cilj, odnosno da je prepoznata kao jedna od ključnih aktivnosti na kojoj se mora raditi u narednom periodu“.

Slobodan Dragičević, rukovodilac Informacionog centra i glavni projektant u Privrednoj komori Republike Srpske, te sekretar Granskog udruženja za informaciono - komunikacione tehnologije u Privrednoj komori Republike Srpske istakao je da je već jedan dio usluga pretvoren u digitalni servis i one omogućavaju puno brži, lakši i efikasniji rad privrednih društava.



„Omogućujemo i to da naša privredna društva postaju kompatibilna sa drugim tržištima, te da mogu i dalje biti, uz određene povlastice koje imaju, u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, iskoristititi i to kao jednu svoju komparativnu prednost. Na taj način će lakše nastupati na tržištima u regionu, Evropi i svijetu. Predstavićemo devet digitalizovanih servisa, a najveći broj tih servisa pripremljen je u vidu web platformi i u okviru razvijanja sistema kvaliteta. Sve platforme prati jedan savremeni informacioni sistem, a većinu naših usluga podržavaju i najnovije tehnologije koje su aktuelne u svijetu. Sve to omogućava nesmetan protok informacija i Komora postaje garant za privredna društva koja su u mogućnosti da budu poslovni partneri evropskim kompanijama. Komora na taj način radi aktivno i na unapređenju poslovanja privrednih društava. Radimo i na planu obuke, edukacije, pružanja stručnih konsultacija i na tom planu Privredna komora Republike Srpske razvila je i određene centre, a najznačajniji je Centar za digitalnu transformaciju koji treba da poveže domaće kompanije sa inostranim kompanijama. Sve to stvara mogućnost za veću poslovnu aktivnost“, istakao je Dragičević, naglasivši da Privredna komora Republike Srpske sa svojim stručnim službama pomno prati sve poslovne trendove u svijetu i u skladu s tim razvija digitalna rješenja za domaće firme.



„U posljednje vrijeme aktuelno je pitanje radne snage. Radićemo na digitalizaciji javne uprave i na razvoju infrastrukture. Bosna i Hercegovina, kao ni Republika Srpska, nisu iskoristile nijednu KM za razvoj telekomunikacione infrastrukture, a sredstva se, uglavnom, usmjeravaju u razvoj putne infrastrukture. Očekujemo puno od nove Agencije za informaciono - komunikacione tehnologije i nadležnih ministarstava u smislu mijenjanja postojećeg stanja“, izjavio je Slobodan Dragičević.