Porast broja penzionera :: Semberija INFO ::

 

Porast broja penzionera


U prvih deset mjeseci ove godine evidentiran je porast broja korisnika prava na penziju  u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Tako je ukupan broj korisnika prava u periodu januar-oktobar ove godine povećan za 4.699, dok je u istom periodu prethodne godine bio duplo manji, odnosno povećan je za  2.370. Poređenja radi, u dvanaest mjeseci 2022. godine broj korisnika prava je povećan za 3.918 u odnosu na poslednji dan 2021. godine.

Uzroci za ovakav rast broja korisnika prava manjim dijelom leži u činjenici da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen povećan priliv zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju za 671 ili za 2,86% u odnosu na isti period prethodne godine, kada je zaprimljen 23.441 zahtjev.

U poslednjih par godina, a naročito u ovoj godini povećan je broj korisnika koji su nakon ostvarivanja prava na penziju ponovo stekli status osiguranika. Tako na dan 31.10. ove godine  evidencijama Fonda sa dvojnim statusom korisnik/osiguranik registrovano je ukupno 8.074 lica, od kojih se na korisnike starosne penzije odnosi 93,5%, dok je znatno manje, odnosno 6,5% korisnika invalidske penzije.

Shodno Zakonu, korisnik porodične penzije ne može steći status osiguranika bez uticaja na pravo, jer mu se u takvoj situaciji vrši obustava isplate penzije za period trajanja osiguranja.

Primjetno je da korisnici prava na penziju sa statusom osiguranika najčešće rade u  sektoru građevinarstva, saobraćaja, prehrambenoj industriji, telekomunikacijama, naučnoj djelatnosti, rudarstvu itd...

Kada je u pitanju smrtnost korisnika prava u prvih deset mjeseci ove godine Fond je evidentirao 9.694 obustava isplate po tom osnovu, što je manje za 1.462 slučaja u istom periodu prethodne godine, kada je zabilježeno 11.156 činjenica nastupa smrti, navodi se u saopšrenju Fonda PIO RS.