Održano predavanje "Tvrtko Kotromanić - između istorije i politike" :: Semberija INFO ::

 

Održano predavanje "Tvrtko Kotromanić - između istorije i politike"


Viši asistent na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Dejan Došlić večeras je publici u Derventi u okviru predavanja "Tvrtko Kotromanić - između istorije i politike" približio najzanimljivije detalje vladavine ovog bana i kralja.

Došlić je istakao da je ime kralja Tvrtka često u javnoj sferi, te da je cilj predavanja da se ukaže na osnovne istorijske izvore - ko je on bio, kada je vladao i koji su osnovni elementi njegovog vladarskog programa.

On je rekao da se fokusirao na Tvrtkovu krvnu vezu sa Nemanjićima, posebno na mjesto krunisanja.

"Govorio sam i o osnovama simbolike vlasti, odnosno koje je simbole preuzeo od Nemanjića, te o učešću njegove vojske u Kosovskoj bici", rekao je Došlić novinarima.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Derventa Dalibor Đekić rekao je da je Tvrtko Kotromanić ili Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić velika istorijska ličnost.

"Svjedoci smo danas mnogih kontradiktornih stavova po pitanju ove ličnosti. Istorija kod mnogih danas nije naučna grana, nego se koristi za formiranje ideoloških koncepata i služi za podsticanje rasprava, prepirki, prvenstveno u političkim krugovima", rekao je Đekić.

Večerašnjem predavanju prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, šef gradskog Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Staniša Mikerević i drugi.

Organizator predavanja, koje je održano u Centru za kulturu u Derventi, je lokalna "Prosvjeta".

(Nezavisne)