Kome smeta uspješno poslovanje Tehničkog remonta Bratunac? :: Semberija INFO ::

 

Kome smeta uspješno poslovanje Tehničkog remonta Bratunac?


Tehnički remont Bratunac osvaja Međunarodno tržište. Veoma uspješno predstavio se i na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme, prošle sedmice, u Beogradu. Za "vihor", "despot" i "vampir" mnogi su čuli, ali izgleda ne i Nebojša Vukanović koji, ovom namjenskom preduzeću Srpske, predviđa kolaps. Njegove tvrdnje da se otpuštaju radnici, a plate i doprinosi ne isplaćuju demantuju radnici i Sindikat Tehničkog remonta Bratunac. Zbog iznošenja netačnih informacija, većinski vlasnik Slavenko Ristić najavljuje tužbu.

Kome smeta Tehnički remont Bratunac - namjensko preduzeće koje iz godine u godinu bilježi značajne rezultate na svjetskom tržištu. Pitanje su otvorili zaposleni ovog preduzeća nakon izjave poslanika Nebojše Vukanovića u Narodnoj skupštini.

- Ali sam zabrinut činjenicom da tamo ljudi, da se broj radnika smanjuje, da se ne uplaćuju doprinosi i ugovori koje ona ima sa Republikom Srpskom očito završavaju u džepovima nekoliko moćnika - istakao je Vukanović na sjednica Narodne skupštine Republike Srpske prije nekoliko dana.

Vukanovićeve tvrdnje na nož su dočekali zaposleni u Tehničkom remontu. Demantuju ga svih 253 radnika koji, kažu, da imaju uplaćene doprinoste, sigurna primanja i redovne plate. To potvrđuje i Miljan Gutić koji u Remontu radi 27 godina i Bojana Matić koja je u TRB primljena prije dvije godine.

- Knjižice su ovjerene. Sve se može provjeriti - ističe Guti. a na nnjegove riječi se nadovezuje Matić.

- Za sada su nam plate bile redovne i doprinosti, nadamo se još boljim uslovima.

Ništa od toga što je Vukanović rekao nije tačno, kažu u sindikatu ove kompanije. Tvrdnje da se radnici otpuštaju su zlonamjerne i netačne.

- Odgovorno tvrdim da ni jedan radnik nije otpušten. U bankama se porezi uplaćuju na pun iznos - poručio je Nenad Milovčević, sindikat Tehničkog Remonta Bratunac.

Remont ne otpušta nego zapošljava, od maja do danas zaposlili su 39 novih radnika. Među njima i Ana Mandić, po struci građevinski tehničar.

- Ovo mi je prvo radno iskustvo, sa biroa sam, primanja su mi redovna imamo uvid za svaki mjesec - navodi Mandićeva.

I nije ovo prvi put da se Vukanović okomio na ovo preduzeće, kaže većinski vlasnik Slavenko Ristić. Šireći neistine pokušava da ugorzi funkcionisanje i ugled preduzeća. Zbog toga Ristić najavljuje tužbu.

- Na svaku glupost gospodskom šutnjom se ne može uvijek odgovoriti zato dajem ovaj intervju. Vukanović iznosi laži Mi se gledamo u Skupštini, ovog puta ćemo se gledati na sudu - poručio je Slavenko Ristić, većinski vlasnik "TRB".

Za neupućene i zlonamjerne, iz Remonta informacija da je u prioritetu usavršavanje mladih kadrova, koji pri tom imaju plaćenu praksu i obuku inženjera u saradnji sa Srednjoškolskim centrom Bratunac i Mašinskim fakultetom iz Istočnog Sarajeva. Godišnje, praksu ovdje prođe 80 srednjoškolaca.

- Sada kada sam završio sa obrazovanjem, firma mi je omogućila da radim - kaže Vuk Milovanović.

Ova namjenska industrija trenutno zapošljava 253 radnika. Posebno su ponosni na stipendiranje studenata Mašinskog fakulteta.

- Cilj nam je kroz te stipendije koje dajemo mladima da zadržimo mlade ne samo u Bratuncu nego i šire u Srbiji i u Republici Srpskoj - napominje Miljan Mičić, šef Službe ljudskih resursa Tehničkog remonta Bratunac.

Nakon nedavno završenog sajma naoružanja u Beogradu i predstavljanja svojih proizvoda kao što su vozilo vihor i pištolj v ampir, ova namjenska industrija fokus daljeg rada usmjerava ka jačanju izvoza i otvaranju novih radnih mjesta.


RTRS