Prestati sa političkim optužnicama; Podrška mitingu "Srpska pred sudom" :: Semberija INFO ::

 

Prestati sa političkim optužnicama; Podrška mitingu "Srpska pred sudom"


Srpsku ćemo braniti i u Sarajevu. To je poruka organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je predatzahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH. Protestom "Srpska pred sudom" jasno će biti poručeno da je optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića - politička.

Miting Srspka pred sudom, u potpunosti podržavaju brojne organizacije proistekle iz odbrambeno – otadžbinskg rata. Oni čiji su najmiliji svoje živote u ratu, usadili u temelje Republike Srpske, kako bi njihova djeca danas imala otadžbinu i slobodu, poručuju, da nikada ne smije biti zaboravljena podrška koju su dobili od predsjednika Srpske.

- Neka nama našeg predsjednika. Ja znam da se bori za pravu stvar, a ovo što međunarodna hoće tako da napravi nek i oni to dožive. Ne bi to bio tako problem da nema i našeg naroda koji to isto tako želi da skine njega sa te vlasti. Ako je iko ikada obratio pažnju, sad govorim o mojoj organizaciji. Mi smo jako teško živjeli dok nije došao predsjednik Milorad Dodik. Mi smo tad počeli da dišemo punim plućima - kaže Zdravka Karlica predsjednica organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.
 
Jasan je stav i organizacije Starješina Vojske Republike Srpske - krajnje je vrijeme da se prestane sa političkim optužnicama. Mirno, dostojanstveno i demokratskim sredstvima, svi se moraju staviti u redove odbrane.

- Organizacija starješina Vojske Republike Srpske daje punu podršku protestima Srpska pred sudom. Da brane Republiku Srpsku od napada koji dolaze od institucija Bosne i Hercegovine, dirigovani određenim krugovima iz međunarodne zajednice i onima koji su osvjedočeni neprijatelji Republike Srpske. Dakle ovdje nije pitanje nikakve lične odgovornosti, ovdje je pitanje odgovornosti srpskog naroda za očuvanje Republike Srpske koja je nastala u miru očuvana u ratu i koja je očuvana Dejtonskim mirovnim sporazumom - istakao je Slobodan Župljanin predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Cilj je slabljenje Srpske i raspakivanje Dejtona, a da unitarna BiH bude u prvom planu, kaže predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

- Podržavamo proteste, optužnica koja je podignuta je udar na sve Srbe. Nadamo se da će biti dovoljan broj ljudi i da ćemo na taj način iskazati svoje nezadovoljstvo jer je to jedini način koji je nama ostao da se borimo za pravdu - smatra Branimir Kojić predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Radovan Kovačević istakao je da bi, u slučaju zabrane najavljenog protesta u Sarajevu zbog podizanja optužnice protiv predsjednika Milorada Dodika, to bilo tretirano kao ugrožavanje ljudskih prava.

Savez opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske iskazao je podršku održavanju mitinga pod nazivom "Srpska pred sudom", zbog, kako navode, političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Iz Saveza pozivaju na miting sve Srbe izbjegle i raseljene iz Federacije BiH, a koji žive u Republici Srpskoj.
Veterani Republike Srpske će se odazvati svakom pozivu na okupljanje kojim se štiti dejtonska pozicija Srpske, saopšteno je iz Udruženja građana Veterani Srpske.

Iz ovog Udruženja naglašavaju da će "biti učesnici organizovanog i legitimnog okupljanja u Sarajevu 1. septembra pred Sudom i Tužilaštvom BiH, institucijama koje kontiunirano svojim političkim, pravno i ustavno neutemeljenim odlukama rade na razgradnji jednakopravnosti u državnoj zajednici".

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.
 
(RTRS)