Smoluća - druga najznačajnija humanitarna operacija Vojske Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Smoluća - druga najznačajnija humanitarna operacija Vojske Republike Srpske


Nekadašnji pripadnici jedinica Vojske i Policije Republike Srpske koje su probile koridor do Smoluće, okupili su se danas na Panjiku iznad Priboja, povodom 31 godine od proboja tog koridora.

Nekadašnji vojni komandant Smoluće general Budimir Gavrić izjavio je da je vojna akcija "Smoluća" druga najznačajnija humanitarna operacija Vojske Republike Srpske.

- Izvedena je jednom briljantnom operacijom da bi se spasilo oko 7.600 civila koji su bili u okruženju u Smolući. Akcija je izvedena bez velikih gubitaka na našoj strani - rekao je Gavrić.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović rekao je da su se okupili na Panjiku kod spomenika gardistima i komandantu "Garde Panteri" kako bi simbolično obilježili 31 godinu od proboja koridora do Smoluće.

On je naveo da je danas prvi put sveštenik služio parastos za 16 boraca poginulih u proboju, dodajući da je ovo urađeno na inicijativu porodica poginulih.

Cvijetinović je rekao da je danas na Panjiku bilo mnogo omladine, te da je dogovoreno da ovo obilježavanje prreraste u tradiciju.

Krajem avgusta 1992. godine u operaciji Vojske Republike Srpske oslobođeno je više od 7.000 stanovnika Smoluće, Potpeći i Tinje, koji su bili u okruženju neprijateljskih muslimanskih paravojnih formacija.

Srpski stanovnici ovih sela, koji su četiri mjeseca bili bez hrane, vode i struje, izvučeni su na slobodnu teritoriju.

U operaciji oslobađanja koju je vodio Istočno-bosanski korpus Vojske Republike Srpske, između ostalih, učestvovale su bijeljinska laka pješadijska brigada - Garda "Panteri" i Prva ozrenska brigada.

Trodnevna akcija počela je 26. avgusta 1992. godine, a učestvovalo je više od 450 vojnika.


RTRS