Rast cijena naftnih derivata prouzrokovan svjetskim tržištem :: Semberija INFO ::

 

Rast cijena naftnih derivata prouzrokovan svjetskim tržištem


Od juna je prisutan konstantat rast cijena evrodizela i benzina, koji je prouzrokovan rastom berzanskih kotacija na svjetskom tržištu, rekao je predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Đorđe Savić.
 
"Imajući u vidu da je javnost veoma zainteresovana za ova dešavanja, jer rast cijena naftnih derivata često prouzrokuje promjene cijena i ostalih životnih namirnica dok kod pada cijena naftnih derivata nemamo takvu praksu, potrebno je javnost upoznati sa stvarnim kretanjima cijena na svjetskom i evropskom tržištu naftnih derivate", naveo je Savić.
 
Kako on dodaje, do rasta berzanskih kotacija na svjetskom tržištu, došlo je zbog smanjenja proizvodnje od strane najvećih svjetskih proizvođača kao i zbog deficita dizelskog goriva na evropskom tržištu.
 
"Razlog manjeg rasta su stare zalihe koje distributeri imaju na svojim benzinskim stanicama. Rastom cijena zasigurno su najviše pogođeni potrošači, ali u ovom momentu i distributeri koji su u nezavidnoj situaciji jer rast cijena u kombinaciji sa uredbom Vlade Republike Srpske dovodi u pitanje ukupnu rentabilnost poslovanja", rekao je Savić.

(Nezavisne novine)