Dodik ozvaničio početak radova na HE "Mrsovo"; Istorijski trenutak za Srpsku i Rudo :: Semberija INFO ::

 

Dodik ozvaničio početak radova na HE "Mrsovo"; Istorijski trenutak za Srpsku i Rudo


Početak radova na Hidroelektrani "Mrsovo" u Rudom je istorijski trenutak i za Republiku Srpsku i za ovu opštinu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas ozvaničio početak radova na HE.

Naveo je da će biti zaposleno 60 novih radnika, a planirano je da HE proradi za 31 mjesec.

- Ovo će biti izuzetan doprinos sistemu zelene energije. Decenijama se o ovome priča, što govori o tome koliko je to bilo složeno - rekao je Dodik i istakao da je ovim iskazana sva sposobnost Republike Srpske da i u složenim okolnostima može uspješno da radi.

Osim izgradnje Hidroelektrane "Mrsovo", naveo je da je u toku i realizacija projekata "Gornji horizonti", "Buk bijela", "Bistrica"  i izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa turskim partnerima, koji su generalni izvođači radova na izgradnji Hidroelektrane, ali i sa partnerima iz Srbije i Austrije.

Svečanosti su prisustvovali i premijer Srpske Radovana Viškovića, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i drugi zvaničnici Srpske i Turske.

Preduzeće "ERS-Obnovljivi izvori energije" posjeduje koncesiju za izgradnju HE "Mrsovo" u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke "Komsar enerdži hidro" potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane "Mrsovo" sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće "Komsar enerdži hidro", koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo "ERS-Obnovljivi izvori energije" iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu "Komsar enerdži hidro" da bi postalo vlasnik. 


​RTRS