Očekuje se rast cijena goriva na pumpama u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Očekuje se rast cijena goriva na pumpama u Srpskoj


Budući da je sezona dovela do povećanja potrošnje, realno je da će većina distributera u narednim danima biti prinuđena da nabavlja naftne derivate po znatno višim cijenama što će neminovno dovesti do rasta maloprodajnih cijena goriva širom Republike Srpske.

Izjavio je to Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske koji je dodao da je trend rasta rafinerijskih cijena iz juna, nastavljen je i tokom jula.

"Rast rafinerijskih cijena još se nije odrazio na benzinskim stanicama u Republici Srpskoj zbog starih zaliha kojim distributeri raspolažu.

Prema trenutnim pokazateljima očekuje se rast cijena za dodatnih 0,10 KM/litri naftnih derivata", istakao je on.

Prema njegovim riječima posljednjih sedam dana došlo je do značajnijeg rasta cijena eurodizela i bezolovnog motornog benzina.

"Rast berzanskih kotacija koje su osnova za formiranje rafinerijskih cijena prouzrokovan je sezonskim efektom koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima, dok je odluka OPEC-a o smanjenju proivodnje dovela do smanjenja ponude istih.

Navedeni disbalans ponude i potražnje doveo je do značajnijeg rasta kotacija najtraženijih naftnih derivata", objašnjava on.

(Nezavisne)