Turski turisti se vratili u Republiku Srpsku :: Semberija INFO ::

 

Turski turisti se vratili u Republiku Srpsku


Ponovo je u porastu broj turista koji posjećuju Srpsku pa je tako u junu registrovano više od 47.000 noćenja, no ono što je interesantno je da su se nakon pet godina vratili turski turisti, koji prednjače po broju stranih turista, ne računajući zemlje regiona.

Tako su u prošlom mjesecu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, evidentirana 3.293 dolaska, te 3.630 noćenja turista iz Turske.

Što se tiče turista iz regiona, kao što je i ranije bio slučaj, prednjače komšije iz Srbije, pa je tako gradove i opštine Srpske u junu posjetio 8.271 turista iz Srbije, 3.174 Hrvata te 2.862 Slovenca.

"U junu ove godine ostvareno je 47.119 dolazaka turista, što je u odnosu na maj više za 2,4 odsto i 98.393 noćenja turista, što je u odnosu na maj manje za 0,2 odsto. Broj dolazaka turista u junu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine veći je za 13,2 odsto, a broj noćenja veći je za tri odsto", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

O tome šta je privuklo turske turiste Marko Radić, rukovodilac Sektora za promociju turizma u TO Republike Srpske, za "Nezavisne novine" pojašnjava da su oni sve do 2019. godine obilazili Trebinje i okolna mjesta.

"U Trebinju je do tada bio veliki broj turista iz Turske i oni su išli tzv. otomanskom rutom, dakle obilazili su Trebinje, Mostar te Hrvatsku, tako da ovo sada možemo nazvati povratak tih turista u Republiku Srpsku", rekao je Radić.

Kako kaže, faktički oni su broj jedan kada su u pitanju turisti izvan regiona.

"Najveći broj turista je iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, ali kada su u pitanju ostali, turisti iz Turske su zamijenili one iz Njemačke, tako da su sada Nijemci na drugom mjestu, a slijede Austrija, Italija itd.", kazao je Radić.

No, osim toga, postoji još jedan razlog zbog kojeg su se Turci odlučili češće posjećivati naše predjele...
"Što se tiče tržišta Turske, mi smo tokom prošle godine imali dolaske 12 najvećih turoperatora iz turskih agencija, koji su obišli Banjaluku i okolinu, a s njima smo na vezi, tako da je vjerovatno i to doprinijelo većem fokusu njihovih agencija za područje Republike Srpske, ali svakako i cijele BiH", dodao je on.

S druge strane, u prvih pola godine zabilježena su ukupno 536.484 noćenja turista, a Radić kaže da je to u odnosu na isti period prethodne godine za oko 60.000 više.

"To može da nas raduje jer smo na pragu novih rekorda. Uprkos nešto lošijoj zimskoj sezoni, kada su snježne padavine stigle tek polovinom januara, te promjenljivog vremena u maju i junu, ovi rezultati su dobri", istakao je Radić.

Prema njegovim riječima, ovi podaci se zasnivaju na minimalnom broju dolazaka i noćenja, a objektivno i realno je da je mnogo više ljudi prisutno jer su ovi podaci na bazi visokokategorisanog smještaja, dakle dolasci u privatne apartmane ne spadaju tu.

"Realni broj je, rekao bih, sigurno tri-četiri puta veći od navedenog broja", zaključio je Radić.

(Nezavisne)