Bukejlović: Cilj - urediti javni prostor; Opozicija: Napustićemo sjednicu :: Semberija INFO ::

 

Bukejlović: Cilj - urediti javni prostor; Opozicija: Napustićemo sjednicu


Фото - РТРС
O izmjeni Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je predviđena kriminalizacija klevete, narodni poslanici će raspravljati na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine. Iako su uvažene određene primjedbe na nacrt Zakona, opozicija traži da se povuče sa dnevnog reda. Najavljuju proteste i napuštanje sjednice. Cilj zakona nije ograničenje rada medija i zabrana slobode govora, već da se uredi javni prostor, kaže ministar pravde Republike Srpske.

Izmijenjen u odnosu na nacrt, bez uvrede kao krivičnog djela i sa znatno manjim kaznama za klevetu, prijedlog izmjene Krivičnog zakonika naći će se pred narodnim poslanicima. Optužbe da se izmjenama zakonika udara na slobodu građana i novinara, ministar pravde još jednom odbacuje. Cilj kriminalizacije klevete nije zabrana slobode govora, izražavanja ili mišljenja, jasan je Bukejlović. Međutim, pojedinci će dva puta razmisliti prije nego u javnost puste netačnu ili na faktima neutemeljenu informaciju.

- Neće postojati inkriminacija ako vi iznosite, odnosno ukažete da je neko učinio krivično djelo. I mi već i u aktuelnom krivičnom zakonodavstvu imamo krivična djela koja se odnose na neovlašteno fotografisanje, neovlašteno prisluškivanje i za ova krivična djela su predviđene kazne zatvora. Tako da mora postojati vrlo jasna razlika između ovih krivičnih djela i krivičnih djela protiv časti i ugleda - naglasio je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Opozicija ne odustaje od zahtjeva za povlačenjem Prijedloga izmjena Krivičnog zakonika sa dnevnog reda. Pozvali su na protestnu šetnju koju podržava jedan broj medijskih radnika, uglavnom okupljenih oko Udruženja BH novinara. Za PDP-ovog Igora Crnatka, usvajanjem izmjene krivičnog zakonika, u Republici Srpskoj bi zavladala diktatura. Ide toliko daleko da situaciju poredi s onom u Sjevernoj Koreji, zanemarujući činjenicu da Evropska unija ima mnogo rigorozniji zakon.

- Da zajedno tom jednom šetnjom za slobodu govora od Trga Krajine ovdje do Narodne skupštine pokažemo ovom režimu da nećemo da budemo njihovi robovi. Da nećemo da živimo okovani, vezani u lance - naglasio je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske pozdravljaju odluku da se odustane od tretiranja uvrede kao krivičnog djela, ali ne prihvataju izmjene krivičnog zakonika. Smatraju da se time neće doprinijeti uređenju medijske oblasti u Republici Srpskoj.

- Oni novinari koji su finansirani iz inostranstva na taj način će samo dobiti veće budžete da se brane od klevete, jer se i sad to plaća iz budžeta stranih vlada, ukoliko su to novinari koji odgovaraju stranim vladama koje ih finansiraju, dok će nezavisni novinari u Republici Srpskoj, a da kažem i patriotsko krilo novinara, zapravo ostati nezaštićeno - poručio je Danijel Simić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

A da je potrebno bolje zakonsko uređenje medija, smatra i ministar Bukejlović. Posebno se to odnosi na digitalne medije, koje je najlakše zloupotrijebiti.

- Ono što stoji jeste činjenica da je potrebno regulisati i medijski prostor donošenjem novog zakona o medijima i informisanju, promijenile su se okolnosti. Došli smo u jednu digitalnu i tehnološki naprednu eru kojoj se treba posvetiti na način da se i to riješi legislativno - dodao je Bukejlović.

Kriminalizacija klevete ukinuta je u Republici Srspkoj prije dvadeset godina i od tada se tretira samo u građanskoj parnici. Hoće li se ponovo uvesti u krivični zakonik, čime bi se Srpska pridružila mnogim evropskim i demokratskim zemljama u kojima se kleveta tretira kao krivično djelo, odlučiće narodni poslanici.


RTRS