Farmeri traže nadoknadu po tržišnim cijenama :: Semberija INFO ::

 

Farmeri traže nadoknadu po tržišnim cijenama


BANjALUKA - Visina odštete za sve svinje, koje su uginule i eutanazirane jer su bile zaražene afričkom kugom, ne može biti ista, tvrde farmeri u Srpskoj, zbog čega insistiraju na tome da isplata prati trenutne tržišne cijene, prema kojima krmače koštaju najmanje 2.000 maraka, dok se prasad po kilogramu žive vage kreće od pet do sedam KM, a tovne svinje oko 4,50 KM.

Način i drugi detalji o isplati štete prouzrokovane afričkom kugom svinja biće definisani pravilnikom, koji bi danas trebalo da bude jedna od tačaka na sjednici Vlade RS. Zamjerka koju su iznijeli fameri je to što je, kako tvrde, dokument koji ide pred Vladu donesen bez konsultacija sa njima.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić za “Glas” kaže da su uzgajivači uznemireni jer je do njih, nakon sastanka održanog u utorak u u Bijeljini, došla informacija da bi po krmači mogli da dobiju svega 1.400 KM, što im je neprihvatljivo.

- Tražimo da odšteta bude isplaćena u dogovoru sa nama i da ona prati trenutne tržišne cijene. Krmače ne mogu biti ispod 2.000 KM, a tačan iznos bi svakako trebalo da zavisi od rasnog sastava, starosti, kvaliteta i slično. Ne mogu se porediti životinje od 100 kilograma, stare po osam-devet godina sa krmačama vrhunske genetike - objasnio je Maljčić.

Istog mišljenja je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice” Savo Bakajlić, koji je na to nadležnima ukazao upravo na sastanku u Bijeljini.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Bursać potvrdio je “Glasu” da će ministri na sjednici Vlade danas razmatrati pravilnik koji će precizirati način isplate, ali ne i iznos, jer je to, kaže, nemoguće odrediti, s obzirom na to da se tržišne cijene mijenjaju.

- Pravilnikom će biti definisano da komisija na licu mjesta procjenjuje štetu, a ona će se, svakako, razlikovati od slučaja do slučaja. Primjera radi, cijena manje prasadi po kilogramu u utorak je bila osam maraka, a tovljenika 4,25 KM, što ne mora značiti da će toliko koštati za mjesec - istakao je Bursać.

Dodao je da će sigurno biti krmača procijenjenih na 2.000 maraka, ali i onih koje vrijede znatno manje.

- Ni kod farmera koji na svom gazdinstvu imaju 100 krmača neće sve biti procijenjene istom vrijednošću - naglasio je Bursać.

Istovremeno eksperti Organizacije za hranu i poljoprivredu, Svjetske zdravstvene organizacije za zaštitu zdravlja životinja i Evropske komisije došli su u juče u Bijeljinu, gdje će analizirati mjere koje se sprovode na suzbijanju afričke kuge svinja.

Nadležni su izrazila nadu da će kolege ekspertskog tima, koji dolaze iz Litvanije, Mađarske, Češke i Srbije, za dva dana, koliko će se zadržati u Semberiji, dati preporuke za suzbijanje bolesti i ukazati na greške na terenu ukoliko ih je bilo.


​Glas Srpske