Vode Srpske: Stanje vodostaja u Republici Srpskoj 18. maja 2023. :: Semberija INFO ::

 

Vode Srpske: Stanje vodostaja u Republici Srpskoj 18. maja 2023.


U četvrtak 18. maja, ujutro u 9:00 časova vodostaji rijeka Une i Sane u Republici Srpskoj i dalje su visoki ali u opadanju.
 
Na vodomjernoj stanici u Novom Gradu izmjeren je vodostaj rijeke Une od 519 cm, što je vrijednost još uvijek iznad kote vanredne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja.
 
Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren je vodostaj rijeke Sane od 421 cm, što je vrijednost iznad kote redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg opadanja vodostaja.
 
U opadanju su i vodostaji rijeka Vrbas, Vrbanja, Pliva, Ribnik, Gomjenica, Ukrina, Usora.
Vodostaji rijeka Bosna i Drina takođe su u stagnaciji. Situacija u slivu rijeke Trebišnjice je stabilna.
 
Vodostaj rijeke Save je u porastu na svim vodomjernim stanicama u Republici Srpskoj (Gradiška, Srbac, Rača) sa tendencijom daljeg blagog rasta. Prema rezultatima prognoznih modela, očekuje se da će vodostaj rijeke Save u Gradišci dostići kotu redovne odbrane od poplava tokom današnjeg dana, a vrh vodenog talasa rijeke Save na tom području očekuje se u petak 19. maja. Nizvodno od Gradiške očekuje se dalji blagi rast vodostaja rijeke Save ali maksimalno do kota redovne odbrane od poplava.
 
Prema rješenju Javne ustanove „Vode Srpske“, trenutno su i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava u Republici Srpskoj za poplavno područje Dubičke ravni (sektori I, II, III i IV).