Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja :: Semberija INFO ::

 

Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja


Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske – Odjeljenje za visoko-tehnološki kriminal organizuje radionicu i predavanje na temu bezbjednosti u digitalnom okruženju „Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja“ za privredna društva sa područja Područne privredne komore Bijeljina.
 
Cilj ovog predavanja je informisanje i podizanje svijesti predstavnika privrednih društava i institucija o oblicima kriminaliteta u oblasti digitalnog poslovanja, kao i pronalaženje mogućnosti za zajedničko djelovanje u cilju prevencije i smanjenja štete u slučajevima visokotehnološkog kriminaliteta.
 
Digitalno poslovanje i digitalna transformacija su u današnjem vremenu veliki potencijali za različite vrste prevara, a posebno su tim vrstama opasnosti izložena mala i srednja preduzeća koja nemaju dovoljne kapacitete da se adekvatno pripreme i spriječe takve pojave. Godišnje se u Republici Srpskoj dogodi na desetine slučajeva ovakvih napada, a posljedice mogu biti zaključavanje podataka korisnika, onemogućavanje rada, krađa i zloupotreba podataka, kao i traženje otkupnine za otključavanje tih podataka, što prouzrokuje značajne finansijske štete za privredne subjekte. U samoj strukturi krivičnih djela visokotehnološkog kriminaliteta najveći je broj onih koja su počinjena upravo prema privrednim društvima’’, navode iz Područne privredne komore Bijeljina.

Kako najavljuju, predavanje „Sprečavanje opasnosti u oblasti digitalnog poslovanja“ biće održano u petak, 19. maja sa početkom u 11 časova, u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina.