Protest poljoprivrednih proizvođača Semberije: Traže plavi dizel i kontrolu uvoza hrane :: Semberija INFO ::

 

Protest poljoprivrednih proizvođača Semberije: Traže plavi dizel i kontrolu uvoza hrane


Poljoprivredni proizvođači Semberije, okupljeni u Udruženje poljoprivrednika sela Semberije i Majevice organizovali su danas miran protest u krugu Agrotržnog centra “Knez Ivo od Semberije”, gdje su izrazili nezadovoljstvo trenutnim stanjem u kojem se nalazi poljoprivredna proizvodnja u Semberiji i Republici Srpskoj.

Savo Bakajlić, predsjednik ovog udruženja, izjavio je da je danas ovo udruženje potpisalo  sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednih udruženja na nivou BiH.



“Naši zahtjevi usmjereni su ka Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Zajedničkim snagama na nivou BiH borićemo se za zaštitu domaće proizvodnje, za uvođenje plavog dizela i obuzdavanje prekomjernog uvoza hrane i žitarica. Poljoprivrednici  neće dozvoliti da se ovaj sektor privrede uništi. Naš zahtjev je da ministar poljoprivrede podnese ostavku, jer nije želio da dođe i da sa nama razgovara. S obzirom na to nemamo robne rezerve, poljoprivrednici insistiraju na sigurnosti za svoju proizvodnju i za svoju egzistenciju. Ovdje su proizvođači čiji je starosni prosjek oko šezdeset godina. Ovo jeste miran protest, ali je naš revolt već kulminirao do te mjere da nećemo tako lako odustajati od svojih zahtjeva”, izjavio je Bakajlić, naglasivši da je jedan od ključnih zahtjeva na ovom protestu da se precizno definišu obaveze oko plaćanja poreza na dohodak poljoprivrednika.



 “Mi ne možemo voditi knjigovodstvo onako kako je neko zamislio u Poreskoj upravi RS. Puno je kreditno zaduženih poljoprivrednika. U Semberiji je ostalo svega oko 2.000 poljoprivrednika koji nešto proizvode. Zašto da sijemo pšenicu, kada je prošlogodišnji rod još uvijek u skladištima. Mi nemamo kome prodati svoju pšenicu. Pozivam predsjednika Milorada Dodika da dođe i da sa nama razgovara”, izjavio je Bakajlić, upozorivši da će i Semberija ostati bez hrane, ukoliko od proizvodnje odustane najveći broj poljoprivrednika.

Juro Kopačević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Žito” iz iz Odžaka izjavio je da obrađuje oko 200 hektara zemljišta.
“Došli smo da upozorimo na zajedničke probleme poljoprivrednika na nivou BiH. Tražimo od aktuelnih vlasti u BiH da se što prije uvede plavi dizel koji će omogućiti nastavak proizvodnje. Ostanak na selu postaje iz godine u godinu sve teži”, izjavio je Kopačević.



 Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH izjavio je da nema razlike između poljoprivrednika, te je naglasio da zaštita domaće proizvodnje treba da podrazumijeva uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana.

“Iskreno govoreći, nisam siguran da će naši zahtjevi biti ispunjeni, a ovo tražimo već četiri godine. Smatram da bi na nivou BiH trebalo da postoji zajedničko ministarstvo ili agencija, jer se puno sredstava iz evropskih fondova gubi zbog toga”, izjavio je Bićo.


Semberija info - Lj. Ljubojević