Razvojna agencija RS: Obuka za pripremu razvojnih projekata :: Semberija INFO ::

 

Razvojna agencija RS: Obuka za pripremu razvojnih projekata


Razvojna agencija Republike Srpske u saradnji sa Razvojnom agencijom grada Bijeljina, organizovala je obuku pod nazivom: „Instrumenti za identifikaciju, pripremu i provođenje razvojnih projekata“. 

Obuka je namijenjena predstavnicima lokalnih zajednica, lokalnih razvojnih agencija i drugih institucija koje se bave razvojem sa područja Bijeljine i Ugljevika.Uz podršku stručnog mentora, polaznici na konkretnim primjerima uče kako da, samostalno ili u timu, pripreme projektni prijedlog prema pristupu logičke matrice koja predstavlja najrasprostranjeniju metodu koju primjenjuju međunarodni i domaći donatori.



Viši stručni saradnik za lokalni ekonomski razvoj u Razvojnoj agenciji Srpske Marko Kakuća, rekao je da učesnici rade na razvoju konkretnih projektnih prijedloga, koje u narednom periodu mogu kandidovati prema domaćim ili međunarodnim izvorima finansiranja.



- Na seminuru učestvuje osamnaest učesnika, koja su prethodna četiri dana radila na razvoju projektnih ideja iz oblasti infrastrukture, izgradnje vrtića i razvoja turističkih sadržaja na području regije. Ponosni smo na  podizanje kapaciteta lokalnih samouprava kroz ove obuke. Radimo kontinuirano mjerenje naših rezultata i možemo ponosno reći da je polaznicima, odnosno institucijama  koji su prethodnih godina učestvovali na obukama i kandidovali projekte, odobreno 38 projektnih prijedloga, ukupne vrijednosti od četrnaest miliona konvertibilnih maraka”, naglasio je Kakuća.



- Razvojna agencija grada Bijeljina u saradnji sa Razvojnom agencijom Republike Srpske, već dugi niz godina organizuje ovakav vid obuke i osnaživanja naših lokalnih intitucija. Mi se nadamo da ćemo kroz ovakve obuke, osnažiti kapacitete svih naših institucija i da ćemo zajedno u nekom narednom periodu konkurisati kod donatora i međunarodnih fondova kako bismo privukli određena sredstva u naše lokalne zajednice”, rekao je Slaviša Jovanović iz Razvojne agencije grada Bijeljina.

Razvojna agencija Republike Srpske do sada je realizovala 32 ciklusa obuke, koju je uspješno završio 581 polaznik iz 55 lokalnih zajednica u Srpskoj. 


​Semberija info - S. Nikolić