Tri decenije od formiranja brigade policije :: Semberija INFO ::

 

Tri decenije od formiranja brigade policije


Ratni put ove jedinice počinje 10. marta 1993. godine postrojavanjem  i formiranjem na sportskom poligonu u Tišči, kao Treća čete sarajevsko-romanijskog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS, koju si činili mladi, ali veoma iskusni vojnici iz Birča, Šekovića, Tišče, Vlasenice, Milića, Papraće i iz kladaljske i živiničke opštine, a koji si izbjegli na srpske teritorije.  Komadant je bio Milorad Pelemiš, a zamijenik Miloš Stupar.

​Borci brigade su odlazili se sa terana na teren, iz akcije u akciju, prvenstveno tamo gdje je pomoć srpskom narodu bila najpotrebnija, u Birču, u Višegradu, Skelanima, oko Sarajeva, na Ozrenu. Još dugo će se pamtiti borba na Majevici u aprilu 1995. godine kada su specijalci iz Odreda Šekovići izvršili deblokadu vojske i policije iz okruženja na releju Stolice na Majevici. Zbog velike hrabrosti i junaštva pripadnika ove jedinice, bili su omiljeni u narodu i ulivali su veliku sigurnost gdje god su učestvovali u odbrani srpske teritorije i srpskog naroda.

U martu 1994. godine dolazi do reorganizacije Specijalne brigade policije MUP RS i Treće čete sarajevsko-romanijskog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS koja prerasta u Drugi odred SBP Šekovići, komadant je Miloš Stupar, a zamjenik je Aeksa Vukašinović.

U junu 1995. godine za komadanta odreda je postavljen  Rado Čuturić, koji je 23. septembra poginuo na Ozrenu. Zanimljivo je da su svi komandiri vodova odreda teže ranjavani i poslije se opet vraćali na raspolaganje u jedinicu kao i veliki broj pripadnika odreda. Tokom rata 21 pripadnik ovog odreda je poginuo, 77 ih je ranjeno, a neki od njih su i po dva i tri puta ranjavani.

Drugi odred SBP MUP-a RS  Šekovići odlikovan je  17.11. 1995. Medaljom Petra Mrkonjića.

Međutim,  poslije rata počinje prava golgota za mnoge pripadnike ovog odreda. Hapšenja, dugotrajna ispitivanja, istražni zatvori i višegodišnje presude zatvora. U ovoj borbi pripadnici ovog odreda ostaju usamljeni, bez pomoći i podrške institucija Republike Srpske. Ipak, ostaju hrabri i dostojanstveni kakvi su i bili tokom rata.

Propadnici Drugog odreda Specijalne brigade Šekovići danas i sutra, 10. i 11. Marta, obilježavaju 30. godina od formiranja.

U okviru obilježavanja, večeras je u Domu kulture u Šekovićima sa početkom u 18 sati, planirana promocija knjige Ljubiše Milutinovića ,,Ratni put jurišnika i specijalaca'', a biće po prvi put izložba ratnih eksponata, pod nazivom ,,Sačuvajmo od zaborava'', Aleksandra Saše Samardžije.

U subotu, 11. marta u 11 sati, u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima je parastos poginulim pripadnicima ove jedinice. U 11 časdova i 30 minuta je polaganje cvijeća u spomen - sobi u Šekovićima,  a u 12 sati je akademija u Domu kulture u Šekovićima. Na sportskom poligonu osnovne škole u Tišči postrojavanje preživjelih pripadnika ovog odreda je u 13 sati i 30 minuta'', najavljuju organizatori.