Ratni put jurišnika i specijalaca :: Semberija INFO ::

 

Ratni put jurišnika i specijalaca


Večeras, sa početkom u 18 sati u Domu kulture u Šekovićima, biće promovisana knjiga ,,Ratni put jurišnika i specijalaca'', autora Ljubiše Milutinovića. Ova promocija je upriličena povodom obilježavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići.

-Ako ne zapišemo, zaboravićemo! Ako zaboravimo, kao da se nije ni dogodilo ono što, zaista, jeste i kakvu smo žrtvu i stradanje podnijeli. Neki su preživjeli. Mnogi, nažalost, i nisu... Ova knjiga je pisana rječnikom ratnika. Nije pisana iz razloga da se nekom dopadne ili da se u njoj pronađe. Ratnici su pričali ono čega se prisjećaju, a ja sam imao zadatak da to zabilježim, bez ikakvog uljepšavanja, onako kako je bilo. Tu su i brojne moje fotografije nastale tokom rata, sa namjerom da upotpune
svjedočenja, da sačuvaju od zaborava i ljude i događaje. Svaka slika ima neku priču. Govori nam šta je bilo prije njenog nastanka, a šta se kasnije desilo sa nekim od junaka sa te fotografije. Knjiga je napisana s ciljem da se ispiše i opiše ratni put dvije, u narodu izuzetno omiljene, jedinice, koje su ulivale ogromno povjerenje srpskom narodu, ali i vojsci i policiji. Te naše jurišnike i specijalce činili su neki sasvim obični, ali mladi, lijepi i veoma hrabri mladići, koji su kaleći se kroz borbe, postali istinski srpski junaci iz naroda. U početku jurišnici, a poslije specijalci. Neki do tada neprimijetni mladići i porodični ljudi, postali su pravi junaci, ponos svoga sela ili grada, Birča i cijele Republike Srpske. Sve bitke koje su vodile ove jedinice, volja i energija njihovih pripadnika, sa ove vremenske distance, djeluju nestvarno", govori o knjizi Ljubiša Milutinović, autor knjige ,,Ratni put jurišnika i specijalaca''.

Danas će u Šekovićima, u sklopu promocije knjige, biti i po prvi put izloženi ratni eksponati ,,Sačuvajmo od zaborava'' koje je godinama sakupljao Aleksandar Saša Samardžija.