Đurić: Valjalo bi da vlada Crne Gore poštuje nezavisnost Srbije :: Semberija INFO ::

 

Đurić: Valjalo bi da vlada Crne Gore poštuje nezavisnost Srbije


(Фото А. Васиљевић)
Srpska napredna stranka izražava duboko žaljenje zbog odluke nosilaca vlasti u Crnoj Gori da podrže rezoluciju o Srebrenici, koja je usmerena protiv vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda u celini, saopštio je danas potpresednik Glavnog odbora SNS i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

„Nasuprot nizu evropskih država koje neće glasati za rezoluciju, od kojih su neke čak članice EU i NATO, Vlada Crne Gore odlučila je da se po ključnom pitanju svoje politike, protivno volji velikog dela građana, otvoreno i javno svrsta na stranu onih koji žele da stvore pretpostavke za stavljanje srpskog naroda u podređeni položaj, koji teže ukidanju nadležnosti Republike Srpske i naplati ratne odstete, koja svakako ne bi mimoišla ni Crnu Goru”, navodi se u reagovanju Đurića povodom navoda PES o komentarima zvaničnika Srbije o crnogorskim amandmanima na rezoluciju o Srebrenici.

„U potpunosti poštujući državnost Crne Gore i posebno viševekovni doprinos srpskog naroda i crkve ovoj državnosti, smatramo da je neprimereno, pa i uvredljivo, a svakako ne prijateljski to što je vlast u Crnoj Gori, bez konsultacija sa Srbijom, a uz direktne prethodne konsultacije sa kosponzorima i autorima rezolucije, odlučila da izađe sa amandmanima koji su zamišljeni ne da pomire Srbe i Bosnjake, kako se tvrdi, vec isključivo da olakšaju njeno usvajanje. Zbog toga je predsednik Vučić sa punim pravom i razlogom demaskirao ovu ružnu i lažljivu prevaru”, navodi se u saopštenju SNS.

Kako se dodaje, „valjalo bi da Vlada Crne Gore konačno počne da poštuje nezavisnost i državnost Srbije” i, ako ne želi da pomogne i želi da bude na strani onih koji su protiv Srbije, makar ostavi Srbiji da slobodno iznosi stavove o vitalnim nacionalnim interesima i da „ne sipa so na ranu srpskom narodu za račun dodvoravanja inostranim centrima moći.

Kako se dodaje, da jad i tuga budu veći, Crna Gora od ovakve politike neće imati nikakvu korist, a još manje poštovanje kod evropskih partnera, od kojih i više njih koji su geografski i kulturološki bitno drugačiji, podseća se, ne glasaju za ovakvu rezoluciju.

„Neki, pak, od onih kojima se Spajićeva vlada dodvorava, ogrezli su u istorijski revizionizam, i koriste svaku priliku da posredno relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu, želeći da i Srbima udare žig genocidnog naroda. Neće moći, neće proći”, zaključio je Đurić.

Pokret Evropa Sad crnogorskog premijera Milojka Spajića saopštio je ranije da su „kontinuirani i nekorektni komentari zvaničnika Srbije na račun crnogorskih amandmana skoro usaglašeni sa komentarima „nekadašnjih prijatelja iz sadašnje crnogorske opozicije".


Izvor: Politika