Otvoren Srpski kulturni centar u Kninu :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Srpski kulturni centar u Kninu


Izvor: Glas Srpske

KNIN - U Kninu je svečano otvoren Srpski kulturni centar, koji bi pored doma kulture i društvenih događaja, trebao biti i mjesto susreta ljudi koji imaju i trebaju puno toga podijeliti, a vrata će biti otvorena svima.

Ovom riječima se brojnim zvanicama iz javnog života grada na sedam rijeka i Šibensko-kninske županije obratio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

- Srbi trebaju ovaj prostor da bi mogli njegovati kulturne vrijednosti koje su za njih karakteristične, a istovremeno vrata ovoga centra bit će otvorena za sve druge moguće kulturne doprinose gradu, kako manjinskog tako i pripadnika većinskog naroda u ovome gradu i županiji Šibensko-kninskoj. Kao što srpska zajednica nije zatvorena zajednica, i ne bi htjela biti, tako ni ovaj centar neće biti zatvoren. Ova vrata će biti otvorena svima, poručio je Pupovac.

- Ovo će biti više od kulturnog centra, u njemu će se odvijati razni društveni događaji, i njegovo otovaranje zasigurno će podstaći povratak života u stari dio grada Knina - kazao je kninski gradonačelnik Marijo Ćaćić, obraćajući se svojim sugrađanima, svima onima kojima će Srpski kulturni centar biti na usluzi.

On kaže da je od samog početka dao podršku inicijativi za otvaranje ovog Centra.

- To se nekako idelno uklapa mu naše gradske planove za razvoj starog diejla grada Knina, u koji smo do sada već uložili puno evropskih sredstava, a sve sa intencijaom da u ovaj stari dio grada vratimo život, - rekao Ćaći.

Kninu je bio potreban ovakav drušptveni objekat.

- Obnavljajući ovu kuću u starom dijelu grada, željeli smo obnoviti i odnose među ljudima, kazala je potpredesjednica Vlade Republike Hrvatske Anja Šimparaga

Ona je dodala da je posljednjih dana imala priliku prisustvovati otvorenju srpskih kulturnih centara širom Hrvatske, od Udbine do Slavonskog Broda, a sada napokon i u Kninu.

- Danas se mogu osvrnuti na to da smo kao zajednica i kao grad prošli dalek put od onih traumatičnih godina, 1991. i 1995., i danas smo tu, svi zajedno, Hrvati i Srbi, da slavimo različitost, saradnju i budućnost, poručila je Šimpraga.

Svečanom otvarenju Srpskog kulturnog centra u Kninu prisustvovali su između ostalih Dragana Jeckov i Boris Milošević, zamjenici predsjednika SNV-a, te Marko Jelić, šibensko-kninski župan. Program su upotpunili nastupi ženskog zbora Srpskog kulturnog centra Knin, a episkop dalmatinski Nikodim osveštao je novootvorene prostore.