Major srpske policije o Dankinom nestanku: Svi su osumnjičeni :: Semberija INFO ::

 

Major srpske policije o Dankinom nestanku: Svi su osumnjičeni


Izvor: RTS / Glas Srpske

U ovom trenutku, da niko ne zamjeri, ne bih mogla da govorim o konkretnim podacima, istraga je od prvog dana jako dinamična i opsežna, uz puno koordinaciju, a rade se provjere na svim mogućim činjenicama i okolnostima! Sva lica koja bi se mogla dovesti u bilo kakvu vezu sa događajem, provjeravaju se.

Izjavila je ovo jutros major srpske policije Bojana Otović Pjanović koja je u nedjelju uveče razjasnila mnoge stvari kad je riječ o događajima u Banjskom polju od prošlog utorka i nestanku male Danke Ilić (2).

Dodala je i da će eliminacija (osumnjičenih) ići kad se dobije nesumnjiva činjenica da neko ne može da se dovede u vezu s nestankom.

Ona je jutros, u jutarnjem dnevniku RTS, pojasnila šta se prvo radi kad je riječ o nestanku djeteta te naglasila da je policijska praksa prevashodno obilazak i pretraga terena na mjestu događaja odnosno nestanka.

- Kako kažu i sami mještani Bora, nikad nisu vidjeli toliko savremene tehničke opreme na jednom mjestu, sve službe bile su aktivirane... Istraga i pretraga terena nije se vodila samo u užem krugu, proširena je i na sve moguće granične prelaze, kao i na pristupe i puteve ka granici kako bismo eliminisali mogućnost da neko pređe granicu - rekla je ona pa dodala:

- Kao da je cijela Srbija bila u Boru, toliko je bilo ljudi na tih 10.000 i više kvadratnih metara, toliko ljudi, sve službe, specijalisti iz svih oblasti i ministar MUP je bio... Ako smo otvorili sve šahtove, sve kanale, sve bunare... U ovom trenutku mi je zaista kao roditelju i čovjeku teško da izgovorim šta se moglo tražiti... Nepristupačan je teren, moglo se desiti da bude nesrećni slučaj... Ako smo isključili tu mogućnost, istraga se onda dalje kreće u smjeru da li je posredi neko krivično djelo - objasnila je detaljno policijsku proceduru i korake postupanja kad je riječ o ovakvoj vrsti istrage i potrage.

Dodala je da su organizovani i veliki timovi koji u ovom trenutku neprekidno rade u više gradova.

O snimku iz Beča
- Onog trenutka kad se pojavio snimak iz Beča, a to je naš građanin načinio, uz koordinaciju UKP, radilo se prvo na provjeri vjerodostojnosti snimka jer je na mrežama bilo dosta lažnih snimaka, pa je načelnik Uprave za suzbijanje kriminala odmah potom uspostavio lični kontakt sa čovjekom koji ga je i snimio. On je potom u koordinaciji otišao i podnio prijavu pa je iste te noći raspisana i žuta Interpolova potjernica - potraga za nestalima van teritorije Srbije - dodala je majorka.

"Što se mene lično tiče, sad su osumnjičeni svi"
- Ko su osumnjičeni, o tome ne mogu govoriti jer to ne bi bilo profesionalno već bi samo ometalo istragu. Što se mene lično tiče, u ovom trenutku osumnjičeni su svi! Ne bih licitirala...dok ne dobijemo konkretne činjenice i podatke koji bi neko lice isključili iz kruga osumnjičenih... ne isključuje se nijedna mogućnost. Uzeti su svi snimci svih mogućih kamera, provjerava se sve i svako lice koje je prošlo tuda ili bilo u neposrednoj blizini...

Ne radi se samo u PU Bor nego i u policijskim upravama kako u okolnim gradovima.

Na kraju svakog radnog dana vrši se analiza svega što je urađeno i pravi se strategija za dalje postupanje.

Provjereno je sve, da li je prijava majke o nestanku vjerodostojna, da li je djevojčica bila tu... MUP je ozbiljna institucija. Istraga se ne nastavlja ona se ne prekida, traje u kontinuitetu, naglasila je majorka koja se zahvalila svim građanima Srbije kao i građanima koji imaju vikendice u okruženju i koji su omogućili MUP-u pristup svojim objektima i svom video-nadzoru.