Vučić na svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu :: Semberija INFO ::

 

Vučić na svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu


Фото - Танјуг
Izvor: Politika

Međunarodni sajam turizma, 45. po redu, otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i grčke ministarke turizma Olge Kefalogiani.

Grčka je zemlja partner, a na sajmu će se do 25. februara predstaviti gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Svečanom otvaranju prisustvuju i ministar turizma Huseim Memić, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministarka pravde Maja Popović, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, direktorka TOS Marija Labović, direktor TOB Miodrag Popović, predsednici opština, kao i predstavnici Republike Srpske...

Na sajmu, koji se sutra otvara za posetioce, prvi put će nastupiti Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija i Libija.

Zemlje koje se ponovo vraćaju na sajam su Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Paralelno sa ovim sajmom, u halama 2A i 2C, odvijaće se i 19. Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" pod sloganom "Poslužite se".

U paviljonu Nacionalne turističke organizacije Grčke, biće prisutni izlagači iz cele zemlje, od regionalnih predstavnika, turističkih organizacija iz najpopularnijih grčkih destinacija do profesionalnih udruženja.

Srbija će svoje turističke adute predstaviti u Hali 4 Beogradskog sajma kroz nastupe Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, Turističke organizacije Vojvodine, kao i mnogobrojnih regionalnih i lokalnih turističkih organizacija iz svih delova Srbije.

"Srbiju je u toku prošle godine posetilo 2.100.000 stranih turista, u prošloj godini bila je prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu koja je iznosila 79 odsto, devizni priliv od turizma u 2023. godini bio je rekordnih 2,55 milijardi evra, 

Turistička organizacija Srbije predstaviće se pod sloganom "Srbija. Doživi!", a pored aktivnog odmora akcenat će biti na bogatstvu različitosti, kroz promociju novih brošura pod nazivom "Uporište duhovnosti" i "Moj Dunav".

Među izlagačima Turističke organizacije Srbije su Ministarstvo turizma i omladine, Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode, Prirodnjački centar Svilajnac i Agencija za bezbednost saobraćaja

Nastup Turističke organizacije Beograda biće u znaku predstojeće izložbe EXPO 2027, kada će direktor Miodrag Popović potpisati protokol o promotivnoj saradnji između EXPO 2027 i ove organizacije i sastati se sa predstavnicima turističkih organizacija iz Izmira, radi proširenja turističke saradnje sa Turskom.

Turistička organizacija Beograda predstaviće različite manifestacije koje nude beogradske opštine.

Učesnicima i turističkim agencijama iz zemlje i inostranstva i ove godine je bio dostupan B2B portal namenjen za registraciju kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca.

Putem tog portala, više od 100 profesionalnih kupaca zakazalo je više od 500 poslovnih sastanaka.

Međunarodni sajam ugostiteljske opreme "Horeka" okupiće domaće i inostrane kompanije koje se bave proizvodnjom, distribucijom i prodajom hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, opreme za kuhinje, restorane i barove, kao i novim trendovima poslovanja.

Radno vreme sajma biće od 22. do 24. februara od 10 do 19 časova, a u nedelju 25.  februara od 10 do 18 časova.