Sjećanje na novinara Dušana Tepšića iz Vrgin mosta: Služio profesiji i rodu :: Semberija INFO ::

 

Sjećanje na novinara Dušana Tepšića iz Vrgin mosta: Služio profesiji i rodu


Фото: Приватна архива
Za Semberija info: Mladen Vasilić

U Obudovcu će, sutra, biti obilježena 31 godišnjica od smrti Dušana Tepšića, novinara Radija Petrova gora u Vrgin mostu i ratnog reportera TV Beograd, na mestu gdje je poginuo tada tridesetogodišnji Krajišnik.

Pregrmio je i preživio izvještavanje sa najtežih borbi za probijanje koridora i povezivanje Krajine sa drugim dijelom Republike Srpske, slao je sjajne priloge, praktično, neposredna svjedočanstva te nadčovječanske borbe srpskih branilaca protiv neuporedivo brojnijih protivnika. Ali, 22. novembra 1992. godine, kada je koridor uveliko bio probijen, neprijatelj je dejstvovao po takozvanim „džepovima“ koridora i od granate je smrtno stradao mladi novinar.Dušan je krenuo ka Beogradu da pošalje najnovije izvještaje sa ratišta, koji su uvijek bili izvorni, istiniti, blagovremeni i zanimljivi.



Sjećanje na Dušana, pored Boračke organizacije, baštine njegovi poznanici, prijatelji i kolege, među kojima i oni iz Udruženja novinara Srbije. Zato će, sutra, u Obudovcu, predstavnici Boračke organizacije RS, predvođeni Radovanom Zoranovićem i predstavnici Udruženja novinara Srbije, koje će predstavljati Vladimir Mitrić, višegodišnji dopisnik "Večernjih novosti“ iz Loznice, Šapca i Republike Srpske i BiH, položiti cveće na spomen ploču Dušanu, koja je u sklopu spomen belega palim borcima tog dijela Republike Srpske i civilima i podsjetiti na ime i djelo tog vrsnog novinara, divnog čovjeka, rodoljuba i pravdoljuba.

- Bogu hvala, a pre svega Dušanovom kolegi i prijatelju Svetozaru Dančuu iz Vrginmosta, koji živi u Sjedinjenim državama, i ljudima iz Boračke organizacije što su, spomen obelježjem, doprineli da se sačuva uspomena na tog div junaka naše profesije i naših dana - kaže Vladimir Mitrić, predsjednik UNS.

- Ovo je svjedočanstvo o posvećenosti poslu, profesionalizmu za primjer, ali i vjerne službe za istinu o svom rodu. Na tom putu djelanja naš kolega je smrtno stradao. Ova tragedija je za nezaborav i moramo da se sjećamo njegove žrtve i za profesiju i za rod. I hoćemo to i zato sam sa zadovoljstvom i čašću prihvatio poziv našeg kolege Nine Brajovića iz uprave UNS u Beogradu, da predvodim delegaciju kolega da odamo počast našem Dušanu.

Duša me boli, rekao je Mitrić, što je, praktično, od tuge umrla, i Dušanova majka, koja je jedva živu glavu izvukla iz zloglasne „Oluje“.

- Da zlo bude veće, kako sam čuo, Dušan je dva puta ubijen, jednom u bukvalnom smislu, a drugi put kad su zli ljudi pokupili njegove kasete i veći dio njih proslijedili, na samo njima znan način, onima koji su ubili Dušana i ogroman broj naših sunarodnika - naglasio je Mitrić.

- Ni jedni ni drugi nisu odgovarali. Ne treba da se pravi razlika između njih. Zato smo mi da dignemo glas protiv takvih ljudi, ali i da ponosno kažemo da je Dušan bio naš sjajni kolega, koga nikad nećemo zaboraviti.