Obilježavanje Dana srpskog jedinstva u Nišu: Srbija i Srpska ponosno svetkuju :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje Dana srpskog jedinstva u Nišu: Srbija i Srpska ponosno svetkuju


NIŠ - Centralna svečanost povodom obilježavanja praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojoj prisustvuju najviša rukovodstva Srbije i Republike Srpske, održava se u Sportskoj hali Čair u Nišu.

Na početku svečanosti intonirane su himne Republike Srpske i Srbije"Moja Republika" i "Bože pravde".
Svečanosti prisustvuju Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutni su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković i ministri u vladama dvije republike, među kojima ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, te predstavnici Vojske Srbije.

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obilježavanju ovog datuma, na dan kada je 1918. godine Srpska vojska probila Solunski front i faktički označila početak oslobođenja Kraljevine Srbije, što je bio uvod u kraj Prvog svjetskog rata.

Praznik je prvi put svečano proslavljen uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana 2021. godine u Beogradu kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.
Niš je tokom Prvog svjetskog rata bio ratna prijestonica i jedan je od prvih, većih gradova u Srbiji, koji su oslobođeni poslije proboja Solunskog fronta.

Obraćanje predsjednika Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je teško govoriti poslije patrijarha i predsjednika Republike Srpske.

"Bolje za vas, za nas i našu zemlju da mnoge stvari koje znam i prećutim jer našu zemlju moramo da čuvamo. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajednički smo odluku o tom prazniku doneli Republika Srpska i mi. Mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo i da sebi pogrde izmišljamo ili da lako tuđe pogrde prihvatamo. Zamislite da kažu da postoje 'hrvatski Srbi'... Zašto nikad nije postojao 'srpski Hrvat', 'srpski Bošnjak'... Nigde to niste mogli da čujete. Samo ste mogli da čujete da postoje neki drugi Srbi", rekao je Vučić.
On je izjavio da u Crnoj Gori Srbi ne mogu da budu u vlasti jer nisu dovoljno uverljivi da će se boriti protiv omraženog Beograda i još omraženije Moskve.

"Šta će Srbi u Vladi? Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako vam je svuda. Kažu da vole Srbe, ali one koji ne vole Beograd i Srbiju. To su nam radili i od Pavelića i pre Pavelića", kazao je Vučić.

On je pozvao sve građane koji nisu Srbi da budu ponosni pripadnici svog naroda, ali da srpskom narodu ne oduzimaju pravo da se zovu Srbima, ponosnim na svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.
"Ništa više od toga ne tražimo", rekao je Vučić.

Kaže i da zadugo pravde za Srbe neće biti.

"Nas optužuju da pravimo Veliku Srbiju, a lažu...", kazao je Vučić.

On je rekao da na Kosovu i Metohiji nema ranjenih Albanaca, ali zato ima sedmorica ranjenih Srba, od toga dvoje djece.

"I ko je kriv? Ili obe strane ili Srbi. To se neće uskoro promeniti", kazao je on.

Dodik: Borbeni politički aktivizam ne smije da prestane

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Nišu da Srbi moraju da budu jedinstveni oko vlasti i svojih institucija, ali da borbeni politički aktivizam ne smije da prestane.

"Ne želimo nikome da uzmemo slobodu, naivno smo vjerovali kada smo oslobađali Balkan i davali slobodu drugim narodima misleći da će nam biti zahvalini, ali nam se vratilo na kraju prošlog vijeka na način da kažu da mi tlačimo", rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Nišu.

Prema njegovim riječima, ko god je naišao uzeo je od Srba, koji su uvijek stajali pred velike, i kad su naišli Turci i Nijemci i NATO.

On je naglasio da Nijemci djeluju isto kao i kada je djelovao Kalaj u BiH kada su napadali u Prvom i Drugom svjetskom ratu i pobili više od pola srpske nacije.

Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vera i crkva čuvala srpsko jedinstvo



Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Nišu da je kroz istoriju pravoslavna vjera i crkva čuvala srpsko jedinstvo i da je zato i u današnjosti odgonetka svih srpskih nedoumica i rješenje za opastanak srpskog naroda u budućnosti.

"Zato je odgonetka svih srpskih nedoumica u sadašnjosti i rešenje za opastanak u budućnosti pored svih legitimnih i dobrih trudova i napora. Kako kaže sveti vladika Nikolaj - vera večna, vara slavna i vera naša pravoslavna", istakao je Porfirije u govoru na svečanosti u hali "Čair".

(Nezavisne)