Otvorena žičara od Kotora do Lovćena :: Semberija INFO ::

 

Otvorena žičara od Kotora do Lovćena


Jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori žičara Kotor-Lovćen otvorena je danas za komercijalnu vožnju i biće operativna svakog dana od devet do 21 čas.

Žičara je izgrađena za nešto više od godinu dana otkako je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine. 
Trasa žičare polazi od Duba, na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348 metara nadmorske visine.

Projektovani kapacitet je 48 gondola koje prevoze 1.200 putnika na sat, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk 11 minuta.

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle je potrebno izdvojiti 13 evra, dok je povratna karta 23 evra. Karte za djecu su sedam, odnosno 12 evra za oba smjera. 

Novak Đoković koji se žičarom provozao prije puštanja u komercijalnu upotrebu, danas je na svom nalogu na Instagramu napisao "Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore".

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da je žičara najvažniji projekat u istoriji te države kada je riječ o promociji. On je na Fejsbuku poručio da je za godinu dana izgrađen objekat koji je najavljivan decenijama.