KFOR: Primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a :: Semberija INFO ::

 

KFOR: Primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a


Фото - Танјуг
Misija KFOR-a je danas saopštila da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i ograničenja povezanih sa tim, uključujući Bajraktar TB-2, iz misije ističu da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

- Očekujemo od institucija na Kosmetu da obezbjede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura - navodi se u saopštenju misije KFOR-a.

Iz KFOR-a navode da se gornji vazdušni prostor KiM može koristiti "samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima", a da se donji može koristiti i za posebne letove, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a.

Dodaje se da KFOR u potpunosti ostaje fokusiran na obezbjeđivanje sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, u skladu sa svojim mandatom.

- KFOR nastavlja da podržava razvoj tzv. kosovskih bezbjednosnih snaga, u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala - navodi se u saopštenju.

Premijer privremenih prištinskih instituicija Aljbin Kurti u nedelju je saopštio da je vojska tzv. Kosova dobila bespilotne letjelice Bajraktar ​​TB-2 kupljene od Turske.


Tanjug / RTRS