SRBIJA: Država otkupljuje pšenicu novog roda :: Semberija INFO ::

 

SRBIJA: Država otkupljuje pšenicu novog roda


Alterphoto
Ponuđena cena za 200.000 tona žita viša je od trenutne na komercijalnom tržištu

Vlada Srbije se na poslednjoj sednici saglasila da Republička direkcija za robne rezerve otkupi od ratara do 200.000 tona pšenice novog roda.

Ovo je inače bio i jedan od zahteva poljoprivrednika koji smatraju da bi ovim mehanizmom mogao da se postigne rast otkupne cene žita na tržištu. Kako je najavljeno, merkantilna pšenica biće otkupljena po ceni od 25 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a kupovina će se obavljati posredovanjem Produktne berze Novi Sad, sa kojom će direkcija zaključiti poseban ugovor. Ponuđena cena inače je viša od trenutne na komercijalnom tržištu.

– Mera je doneta s obzirom na bilansne potrebe i ostvarivanje strateškog nivoa zaliha merkantilne pšenice, kao i pomoći primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji – navodi se u saopštenju. Naglašava se da je za realizaciju ove mere predviđen budžet od 5.506.600.000 dinara.

Pšenica će biti otkupljivana od fizičkih lica, odnosno nosioca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, saopšteno je iz vlade. Minimalna količina za otkup je 10 tona, a maksimalna 100 tona po gazdinstvu. Ukoliko ne bude otkupljena dovoljna količina od poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, biće uključeni i drugi privredni subjekti.

Podsetimo, nekoliko poljoprivrednih udruženja tražilo je da država za robne rezerve otkupi 200.000 tona pšenice iz novog roda, što je oko deset odsto očekivanog prinosa, jer je reč o strateškom proizvodu.

Tim pre što su silosi najvećih  izvoznika puni prošlogodišnjeg žita, što znatno obara cenu ovog ratarskog proizvoda. Trenutno je na globalnom tržištu pretnja to što Rusija, kao najveći proizvođač, i pored velikih isporuka ima i ogromne zalihe i postoje realne mogućnosti da će cene pšenice ostati na nižem nivou.


POLITIKA