Srbija tuguje i ispraća stradale - cvijeće i svijeće na mjestima zločina :: Semberija INFO ::

 

Srbija tuguje i ispraća stradale - cvijeće i svijeće na mjestima zločina


BEOGRAD - U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Srbija tuguje za sedamnaestoro stradalih u dva masovna nezapamćena zločina u Srbiji, u dva dana.

Zastave Srbije na institucijama spuštene su na pola koplja, a sve aktivnosti počinju odavanjem pošte nastradalima minutom ćutanja.

Za vrijeme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mjestima, a radio-difuzne kuće moraju da prilagode programsku šemu.

Danas će biti sahranjeno troje stradalih u Duboni u opštini Mladenovac. Na beogradskim grobljima juče su sahranjena četiri učenika i radnik obezbeđenja škole na Vračaru. Petorica mladića sahranjena su u Malom Orašju kod Smedereva.

U tišini se na mjestima zločina, ali i na trgovima i drugim javnim mjestima, pale svijeće, polaže se cvijeće i ostavljaju razni predmeti, uz želju da se tragedije više nigdje i nikada ne ponove.

Građani mogu da se upišu u knjigu žalosti ispred škole "Vladislav Ribnikar". Knjiga žalosti otvorena je i u Ministarstvu spoljnih poslova. I širom regiona građani odaju poštu i pale svijeće žrtvama masovnih zločina, a u ambasadama Srbije otvorene su knjige žalosti.

U sredu je, u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", učenik sedmog razreda ubio osmoro učenika i radnika obezbjeđenja, i ranio šestoro đaka i jednu nastavnicu.

Ni punih 36 sati nakon tragedije na Vračaru, desilo se novo masovno ubistvo u Srbiji – naoružani mladić ubio je osam ljudi u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca. Osumnjičeni za masovno ubistvo priznao je izvršenje krivičnih djela i njemu je određen pritvor.

Povrijeđeni u dvije nezapamćene tragedije zbrinuti su u zdravstvenim ustanovama u Beogradu i Smederevu. Četiri osobe su u kritičnom stanju. Dvoje je otpušteno iz bolnice, ostali su stabilno.

Petak je bio dan žalosti i u Republici Srpskoj i FBiH, dok je Vlada Crne Gore proglasila dan žalosti za danas.


Glas Srpske