Vučić: Promijenićemo dubinski odnos prema nekim zemljama koje nisu podržale cjelovitost Srbije :: Semberija INFO ::

 

Vučić: Promijenićemo dubinski odnos prema nekim zemljama koje nisu podržale cjelovitost Srbije


Фото - Танјуг
Promijenićemo dubinski odnos prema nekim zemljama koje nisu podržale cjelovitost Srbije, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o odluci o prijemu tzv. Kosova u Savjetu Evrope.

- Što se tiče Savjeta Evrope, znali smo da imaju većinu, imali su 33 zemlje "za", očekivali su 34. Oni koje nisu članice EU bespogovorno slušaju šta kažu Brisel i Vašington - rekao je Vučić nakon sjednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao.

On je dodao da je to bilo očekivano.

- Neočekivana je odluka Mađarske i zahvalan sam mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Hvala Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji i onima koji su podržali međunarodno pravo i Povelju UN - poručio je Vučić.

Na pitanje da li će poslije jučerašnjeg glasanja u Savjetu Evrope Beograd promijeniti stav prema pojedinim zemljama, rekao je da "Srbija nije zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja da promijeni odnos prema cijelom svijetu".

- Naravno da je bilo razočaranja. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju integriteta Ukrajine. I da ta odluka nije slučajna, obaviještavam vas da su ukrajinski predstavnici tražili pauzu da se konsultuju sa američkim savjetnicima. Neki poput BiH i Jermenije su nestali sa glasanja. Grčki stav smo očekivali. Razgovarali smo kako da se ponašamo i da ne siječemo sebi nogu. Moramo više da poštujemo one koji su prijateljski nastrojeni i da to dobro zapamtimo. Ako neko ne poštuje teritorijalni integritet Srbije, zašto bismo mi poštovali njihov integritet? Princip reciprociteta. To će biti nebeznačajne promene, ne tektonske, ali dubinske ili suštinske - naglasio je Vučić.

Vučić je dodao da će biti dubinskih i suštinskih promjena po pitanju deklaracija i slično.
- Ostaje da vidimo kako ćemo da se izjasnimo oko opšteg akta u Reikiju, gdje se očekuje da se svih 46 jednoglasno izjasne oko teritorijalnog integriteta i Ukrajine i Moldavije. A odluke moraju da se donose konsenzusom. Neću prejudicirati kako ćemo glasati - naveo je on.

Naglasio je da svakoj okupaciji nekad dođe kraj.

- Ovoga puta ćemo mi birati kada ćemo da se suprostavimo okupaciji - poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije kazao je da je odluka u Savjetu Evrope velika sramota.

- Ovo je velika sramota, to se nikada nije desilo u Savjetu Evrope, nikada preglasavanjem niko nije primljen. Nikada nije primljena nepriznata zemlja ili zemlja oko koje postoje problemi u vezi sa njenim teritorijalnim integritetom - naglasio je Vučić.


Sputnjik / RTRS