UKC Tuzla i dalje bez aparata za zračenje, broj oboljelih od karcinoma u porastu :: Semberija INFO ::

 

UKC Tuzla i dalje bez aparata za zračenje, broj oboljelih od karcinoma u porastu


Izvor: BHRT/Mirela Zonić

Broj pacijenata oboljelih od karcinoma se povećava jer aparat za zračenje u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, bez obzira na vapaje oboljelih - još nije nabavljen. Menadžment Kliničkog centra, uz podršku brojnih udruženja, najavljuje upućivanje apela svim nadležnim institucijama u zemlji. Za to vrijeme, lista čekanja za život se povećava...

"Imamo sto pacijenata koji čekaju radioterapiju. Sa ovom dinamikom zračenja, pouzdano znamo da neće biti ozračeni u optimalno vrijeme, u roku od dva mjeseca, a iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju", ističe v.d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić.

Broj pacijenata na sedmičnom nivou je 15 do 20 i konstantno raste. Dok tenderi padaju zbog žalbi i agonija traje više od godinu dana, pacijenti strepe da neće ni dočekati poziv za mukotrpni odlazak u Banja Luku, Zenicu ili Mostar.

"Bilo koji odlazak bilo gdje, na bilo kakvu terapiju je težak i psihički i fizički i zdravstveno", kaže Denisa Avdić iz Udruženja "Nijemi krik", Kalesija.

"Zaista je jako važno da dignemo glas i da kažemo da su životi mnogih ugroženi i da je vrijeme faktor koji je jako važan u ovom trenutku", naglašava Radmila Hadžimustafić iz Udruženja žena Tuzla.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla najavljuju da će, osim apela nadležnim institucijama, tražiti od visokog predstavnika da omogući izmjenu Zakona o javnim nabavkama na jedan dan, kako bi se izvršila nabavka lineanog akceleratora. Čuje li ko apele oboljelih građana?