Domaćeg krompira biće uprkos nedostatku sjemena :: Semberija INFO ::

 

Domaćeg krompira biće uprkos nedostatku sjemena


Foto: Depositphotos
- Iako u poljoprivrednim apotekama širom Srpske već izvjestan period nema kupiti sjemenskog krompira, ratari uvjeravaju da su ove godine zasijane veće količine, te da se očekuju i prinosi viši za 30 odsto, pa samim tim ne očekuje se nestašica konzumnog krompira.

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske, kazao je da ove godine vlada velika nestašica sjemenskog krompira, te da je bio manjak sjemena u narudžbi.

"Ove godine smo imali nedostatak kvalitetnog uvoznog sjemenskog krompira iz Holandije i Belgije, tako da ako su veći poljoprivrednici u decembru na neki način rezervisali u poljoprivrednim apotekama - ti su i dobili isporuku robe", kazao je Ilić i istakao da su stizale i dodatne količine, ali, kako kaže, sve se razgrabilo.

Kako je rekao, ove godine su domaće firme koje rade sjemensku proizvodnju sve količine rasprodale, te nemaju krompir na stanju više od 20 dana.

"Iako nigdje nema da se kupi, mogu biti slobodan da kažem da stanovnici ove godine neće imati problema sa nestašicom, jer su zasijane veće količine, čak i preko 30 odsto više nego prošle godine", kazao je Ilić.

Dodao je da je cijena sjemenskog krompira iznosila od dvije do 2,9 KM po kilogramu, a da su ove godine bili povećani i drugi troškovi proizvodnje.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da je manjak sjemenskog krompira na naših prostorima upravo zbog smanjene proizvodnje i u zemljama koje su proizvođači sjemena kao što su Nizozemska i Francuska.

"Ove godine i pored manje ponude na tržištu bilo je nekoliko intervencija Inspektorata Republike Srpske, gdje su određene količine vraćene sa granice zbog prisustva bolesti", ističe Marinković.

Kako je rekao, povrtari su u pravu kada kažu da ove godine ne bi trebalo da bude problema sa manjkom konzumnog krompira jer, kako ističe Marinković, upravo iz razloga što su ratari u Srpskoj ovom kulturom zasadili veće površine nego prošle godine.

Novak Motika, vlasnik firme "Agromont" Rogatica, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je ovo jedna od rijetkih godina kada su sve količine sjemenskog krompira prodate.

"Problem ove godine sa nestašicom sjemenskog krompira je to što je krompir na Zapadu izdao pa je samim tim bilo manje uvoza i to se odrazilo na naše tržište", kazao je Motika.

Kako je rekao, jako je teško predvidjeti kakva će ova godina biti po prinosima, te ističe da su oni zasijali iste količine kao ranijih godina.

Iz jedne poljoprivredne apoteke u Gradišci kazali su da već dugo nemaju za prodaju sjemenskog krompira.
"Nemamo ga sigurno više od mjesec dana, ali da smo imali prodali bismo velike količine", kazali su iz ove apoteke.

(Nezavisne)