Ko ima najviše koristi od ostavke Jakova Milatovića? :: Semberija INFO ::

 

Ko ima najviše koristi od ostavke Jakova Milatovića?


Foto: Борба.ме
Izvor: Glas Srpske

​PODGORICA - “Jakov Milatović je podnio ostavku na funkcije u 'Evropi sad' zato što je izgubio uporišta u toj organizaciji. Kada bismo zamislili da su članovi 'Evrope sad' imali ovih dana priliku da biraju između Spajića i Milatovića, Spajić bi bio ubjedljivi pobjednik. To je osnovni razlog Milatovićevog napuštanja pokreta”, izjavio je Vladimir Pavićević, doktor političkih nauka.

On dodaje da je praktičnost u politici jedno od osnovnih načela kojih se drži Jakov Milatović.

“Milatović se već neko vrijeme dovodi u vezu sa mogućnošću da bude jedan od ključnih autoriteta u novoj političkoj formaciji, oko čijeg formiranja uveliko traju konsultacije. Biti bez realnog uticaja u 'Evropi sad' ili biti najsnažniji autoritet u novoj opciji u koju bi pozvao i pojedine poslanike i odbornike koji su birani na listi 'Evrope sad', eto tu dilemu je ovim potezom razriješio Jakov Milatović” komentariše Pavićević, prenosi Borba.

Na pitanje ko izvan pokreta “Evropa sad” ima najviše koristi od ove Milatovićeve odluke, Pavićević tvrdi da je to Dritan Abazović.

“Nema dileme da se ovim Milatovićevim potezom nastoji proširiti i osnažiti savez aktera koji žele da oslabe Spajićeve uticaje u crnogorskoj politici. Najzainteresovaniji političar za takvo nešto danas u Crnoj Gori je Dritan Abazović. Dritan je već preuzeo primat u odnosu na Milov DPS u opoziciji. On je jedan od malobrojnih političara u Crnoj Gori koji promišlja strateški. Sigurno je veoma zadovoljan ovom Milatovićevom odlukom”, dodaje Pavićević.

Osvrćući se na komentare da odnos Milatovića i Spajića sada još više podseća na sukob Mila i Momira, Pavićević kaže da takve analogije mogu dovesti i do neočekivanih ishoda, prenosi “Adria”.

“Prva i osnovna karakteristika političkog djelovanja Jakova Milatovića je pragmatičnost. Po surovoj pragmatičnosti pamtimo Mila Đukanovića, a ne Momira Bulatovića. Iako je Jakov upravo Momira proglasio za uzor državnika, ne bi bilo neobično za crnogorsku politiku da u Milatovićevom daljem političkom djelovanju sve češće počnemo da zapažamo sličnosti sa Milovim načinom djelovanja u politici”, zaključio je Pavićević.