Mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina :: Semberija INFO ::

 

Mirnom šetnjom i polaganjem cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina


Foto: RTRS
Mirnom šetnjom u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz polaganje cvijeća i vjerskim pomenom obilježene su 32 godine od zločina gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA. Sve je prošlo bez incidenata.

Slobodan Bojanić, pripadnik JNA koji je bio svjedok napada paravojnih bošnjačkih jednica na kolonu 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, rekao je da se danas, poslije 32 godine, ponovo vraća da oda počast poginulim drugovima i da se nada da se tako nešto više nikad neće ponoviti.

- Zločinci koji su odgovorni za taj zločin trebalo bi da budu kažnjeni - rekao je Bojanić.

Bojanić je naveo da ne zna ko je dao naredbu da se napusti kasarna, da je bio vojnik, a da su kolege iz vojske od komandira dobili naređenje da krenu iz kasarne.

Ne gajimo nadu da će pravosudne institucije obaviti posao onako kako bi trebalo, rekao je danas Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

- Zato što ne gajimo nadu da će pravosudne institucije obaviti posao onako kako bi trebalo, Republički centar će ove godine promovisati publikaciju koja se odnosi na cjelokupne događaje. Riječ je o publikaciji koja će obuhvatati sva dešavanja nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armija u aprilu i maju 1992. godine u Sarajevu - rekao je Nuždić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da za zločin nad vojnicima JNA niko nije odgovarao, a što je najtužnije, mjesto stradanja nikada nije obilježeno.

- Ljudi koji su ovdje napadnuti bili su na kamionima, nisu imali namjeru nikoga da napadnu, nisu predstavljali nikakvu prijetnju bilo kome. Brojna su mjesta stradanja u cijeloj BiH koja nisu obilježena - izjavio je Ćosić.
Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić izjavio je da veliki broj pripadnika policije danas prisutan, što izaziva posebno ružan osjećaj i da to nije slučaj kada se obilježavaju godišnjice stradanja na prostoru Republike Srpske.

On je naglasio da se mora stvarati ambijent u kome će se moći normalno doći na mjesto obilježavanja stradanja, kako u Dobrovoljačkoj, tako i na drugim mjestima.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović poručio je danas da je zločin u Dobrovoljačkoj ulici, bio podmukao i kao takav i danas predstavlja mrlju na međunarodnoj zajednici i pravosuđu BiH, koje apsolutno ništa ne preduzima da bi počinioci bili otkriveni ili kažnjeni.
Nosović je podsjetio da se tada desilo to podmuklo ubistvo i napad.

- Srbi su ubijani širom BiH i nikada niko nije odgovarao, odnosno vrlo malo je odgovarao, a naša je obaveza da se svake godine okupljamo. Mi ćemo dolaziti dokle god smo živi i dokle god postoji želja, a želja mora biti uvijek tu jer ne smijemo dozvoliti da se ponovi ono što se ovdje desilo - rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da su poražavajuće činjenice o kaznama za zločine počinjene nad Srbima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i da pravosudne institucije BiH nisu ispunile ono zbog čega su osnovane.

Željko Pantelić, jedan je od preživjelih iz kolone JNA, rekao je da će se dok je živ sjećati pobijelnih kolega i vojnika.

Pantelić, koji je u to vrijeme imao čin poručnika JNA i u napadu je ranjen, podsjetio je da su tada živote dali vojnici JNA koji su imali 18 ili 19 godina, da su ubijani u vozilima, na vozilima ili razoružani na ulici.
Prethodno je u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu služen pomen.

Obilježavanju su prisustvovali članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić podsjetio je uoči obilježavanja da za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima nedopustiv.
- Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata - poručio je Egić.

Prisustvuju i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo. 2. i 3. maja 1992. godine pripadnici bošnjačkih paravojnih formacija počinili su zločin nad 28 nedužnih vojnika JNA.

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije osuđen. U Sudu BiH 2022. godine počelo je dva puta odgađano suđenje članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera.
(RTRS)