Loše vesti iz Amerike uzdrmale tržište kukuruza :: Semberija INFO ::

 

Loše vesti iz Amerike uzdrmale tržište kukuruza


Foto: Pixabay

Izvor: Politika


Na evropskom tržištu žitarica dešava se nešto neobično po mišljenju analitičara – „stari” kukuruz i pšenica dobijaju na važnosti.

Kako prenosi portal „Agroinfonet”, na ovakvo stanje verovatno utiče prognoza o slabijoj žetvi ovoga leta. Kukuruz takođe dobija značajnu podršku smanjenim očekivanjima proizvodnje u Americi i Brazilu. Ponuda za kukuruz u novembru ove godine, posle jesenje berbe, isnosi 198 evra po toni.

Ministarstvo poljoprivrede SAD, čiji su izveštaj berze s nestrpljenjem očekivale, objavilo je da se očekuje smanjenje površina pod kukuruzom za oko pet odsto u predstojećoj setvi. Ova vest automatski je izazvala rast cene kukuruza na berzama. Pretpostavka je da će se sejati manje zbog prošlogodišnjeg obilnog roda. 

– Analitičari, međutim, upozoravaju da postoji mogućnost promene procene setve. Sadašnji rast cene kukuruza na berzi mogao bi neke farmere da stimuliše da, ipak, poseju više kukuruza nego što im je bilo u planu – piše ovaj portal i napominje kako će junski izveštaj biti odlučujući za realnu procenu budućeg jesenjeg roda.


Poslednja dešavanja otvaraju mogućnosti da cena žitarica poraste ali bi poslove evropskih ratara mogao ponovo da pokvari uvoz iz Ukrajine.

Kako se navodi, Španija uvozi velike količine stočne pšenice, a za dva meseca 2024. ukupan uvoz pšenice u Evropsku uniju iz Ukrajine bio je četiri miliona tona, dok je prošle sezone u istom periodu iznosio tri miliona tona. Italija je takođe uvezla velike količine durum pšenice iz Rusije. Nezvanično se pominje da je od januara do novembra 2023. ušlo oko 400.000 tona. U istom periodu 2022. godine te količine su bile značajno manje, svega oko 32.000 tona. Zbog toga se navodi da su najavljene carine za žito, od 95 evra po toni,  umirile domaće ratare jer su oni bili dovedeni u tešku situaciju ali i dilemu da li uopšte da seju durum pšencu koja je od velikog značaja za proizvođače testenina u Italiji.

Kada je reč o našoj berzi, povećana tražnja na tržištu kukuruza nastavila se i prethodne sedmice, dok je ponuda bila slabija. Srednja cena iznosila je 17,17 dinara za kilogram, bez PDV-a, što je u odnosu na sedam dana ranije rast od 2,24 odsto. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 37 odsto. Istovremeno, nadležni u izveštaju ističu da je, posle dužeg perioda slabe aktivnosti na tržištu pšenice, protekle nedelje ona bila dominantna kultura u trgovanju, čineći 59 odsto ukupnog obima prometa. U odnosu na prethodnu sedmicu takođe je bio primetan rast cene žita od 1,88 odsto.