Šta špijunski avion radi iznad Srpske :: Semberija INFO ::

 

Šta špijunski avion radi iznad Srpske


Izviđački avion, kanadske proizvodnje, SL-650 "artemis" 27. februara letio je iznad jugoistočnih dijelova BiH, tačnije iznad pogranične teritorije Republike Srpske i Srbije, objavio je na telegram kanalu "Ribar" ruski vojni bloger Mihail Zvinčuk.

Prema mapi objavljenoj na telegram kanalu, avion je poletio sa vojnog aerodroma u rumunskoj vazduhoplovnoj bazi „Mihail Kogalničanu“, i preko Bugarske, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne gore stigao do BiH, gdje je nekoliko časova patrolirao duž linije Tuzla-Sarajevo-Mostar, piše Raša Tudej.

Ruski bloger je primijetio da je let pomenutog aviona u ovoj oblasti krajnje neuobičajena pojava, budući da je "artemis" uglavnom zadužen za osmatranje prostora uz sjeveroistočnu granicu Srbije, tj. pograničnog prostora sa Rumunijom. Kako navodi "Ribar", izviđački avion je u ovoj oblasti do nedavno letio gotovo svakodnevno, naročito tokom skorašnjih protesta organizovanih nakon parlamentarnih izbora.

Prema pisanju italijanskog portala, koji se bavi praćenjem letova iznad Sredozemnog mora, "Italmilradar" u protekla dva mjeseca zabilježeno je čak osam letova "artemisa", zapravo dve letelice iste vrste sa sličnim imenima - "artemis 1" i "artemis 2" - u neposrednoj blizini Srbije.

Oba aviona su vlasništvo kompanije "Leidos difens grup" sa sjedištem u Virdžiniji i redovno se "iznajmljuju" američkoj vojsci za potrebe njihovih misija.

Na osnovu javno dostupnih informacija, ova kompanija opremila je letjelice specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretne ciljeve na kopnu i moru.

Šest od pomenutih osam letova obavljenih 1, 13, 22. januara i 1, 10, 18. februara izvedeni su u vazdušnom prostoru Rumunije uz granicu sa Srbijom. Preostala dva leta obavljena 23. i 27. februara (o kom je pisao i "Ribar") imala su znatno drugačiju putanju i oblast koju su avioni nadgledali, ali je cilj ostao isti.

Naime, 23. februara "artemis 1" je, prema podacima Flajtradara,  poletio sa vojnog aerodroma u vazduhoplovnoj bazi „Mihail Kogalničanu“ u Rumuniji, odakle se uputio prvo u Mađarsku, potom u Hrvatsku i na kraju u BiH gdje je nekoliko sati nadlijetao prostor iznad linije Tuzla-Sarajevo-Mostar, što je učinjeno i u posljednjem zabilježenom slučaju.
Nakon završetka izviđačke misije, avion se uputio ka Jadranskom moru, a potom se preko Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske, vratio u Rumuniju i sletio u pomenutu bazu.

Jasno je, dakle, da su posljednja dva leta "artemisa" imala su potpuno drugačiju putanju, a kao jedan od mogućih uzroka nadlijetanja teritorije BiH i Republike Srpske, "Ribar" navodi „pokušaj da se Miloradu Dodiku pošalje poruka, čitaj upozorenje, zbog njegove posjete Kazanju“.

Ipak, imajući u vidu da se radi o letjelicama koje su ranije korišćene za osmatranje i praćenje komunikacija nad Ukrajinom i Libijom, redovnog korisnika aviona - američku vojsku i pomenutu opremu jasno je da se CL-650 koristi za izviđanje, odnosno osmatranje i praćenje aktivnosti oružanih snaga Srbije, piše Raša Tudej.

Sa ovim se slaže i pomenuti italijanski portal, koji navodi da su letovi ovih aviona zapravo "misije prikupljanja informacija o potencijalnom vojnom jačanju u regionu, budući da je situacija na ovom dijelu Balkana konstantno napeta".

Ono što dodatno govori u prilog ovoj tezi, jeste da je u posljednjih nekoliko dana zabeleženo veće prisustvo američkih bespilotnih letjelica MK-9 "riper" u vazdušnom prostoru na sjeveruKosova i Metohije.

Prema navodima "Ribara", ove letjelice zadužene su za praćenje vježbovnih aktivnosti Vojske Srbije, naročito 250. raketne brigade za PVD, koja je danas opremljena kineskim sistemima FK-3 i ruskim "pancirima", što svakako predstavlja trn u oku, ne samo SAD već i susjednim zemljama članicama NATO.

Stacionirani u Rumuniji
"Artemisi" su stacionirani u Rumuniji, tačnije na samoj obali Crnog mora od početka 2022. godine odnosno neposredno pre početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, pa su u više navrata su korišćeni za osmatranje aktivnosti u Crnom moru i na istoku Evrope.

(Glas Srpske)