Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odlaže se za 1. mart :: Semberija INFO ::

 

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda odlaže se za 1. mart


Здање Старог двора, седиште скупштине главног града (Фото Н. Марјановић)
Izvor: Politika

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda  odlaže se za 1. mart, zbog nedostatka kvoruma, saopštio predsedavajući Toma Fila.

Poslanici liste "Srbija protiv nasilja" ušli su danas u salu Skupštine grada sa istaknutim transparentima protiv navodnih izbornih manipulacija na Beogradskim izborima 17. decembra prošle godine.

Na transparentima je ispisano "Beograd vas neće", "Krađa neće proći" i "Pokrali ste izbore".

Prisutni su nosioci te liste na Beogradskim izborima Dobrica Veselinović i Vladimir Jovanović, zatim tu su i Mila Popović i Mića Berić, Tanja Pašić, Miloš Pavlović i drugi.

Ispred zgrade gradskog parlamenta, iz pomenute koalicije bili su prisutni i Radomir Lazović i Aleksandar Jovanović Ćuta.

U salu Skupštine grada ušli su i poslanici koalicije NADA, među kojima su i lideri te koalicije Miloš Jovanović, lider POKS-a Vojislav Mihajlović i Vladimir Štimac.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi Skupština treba da se konstituiše u roku od dva meseca od objavljivanja rezultata izbora, što ističe početkom marta, a u protivnom se imenuje privremeni organ i raspisuju novi izbori.

Predsednik Narodne skupštine je dužan da raspiše nove izbore u roku od mesec dana, a izbori moraju da se održe u roku od 45 do 60 dana od dana raspisivanja izbora u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Predsednik skupštine grada se bira iz reda odbornika na predlog najmanje trećine odbornika, a da bi se izabrao neophodno je da za njega glasa većina od ukupnog broja odbornika, tajnim glasanjem.

Posle izbora predsednika Skupštine grada i sekretara postoji rok od mesec dana da se izabere gradonačelnik Beograda.

Ukoliko se to ne desi Skupština se raspušta, a predsednik Skupštine Srbije u roku od dva meseca mora da raspiše izbore, a od dana raspisvanja do dana održavanja treba da prođe od 45 do 60 dana.