U Srbiji velika briga za bezbjednost novinara: Veran Matić- “novinarska majka“ :: Semberija INFO ::

 

U Srbiji velika briga za bezbjednost novinara: Veran Matić- “novinarska majka“


​Sastanak Radne grupe za bezbjednost novinara i trening za unapređenje bezbjednosti novinara, skupovi će biti održani 22. januara u Šapcu, potvrdio nam je Veran Matić, član Stalne grupe za bezbjednost novinara, predsjednik ANEM i predsjednik Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Riječ je, kako precizira Matić, " o otvorenom sastanku Stalne radne grupe za bezbjednost novinara
(SRG) i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima i novinarkama koji doživljavaju prijetnje i nasilje u lokalnoj sredini ima za cilj direktnu razmjenu iskustava žrtava nasilja i prijetnji sa predstavnicima institucija sa ciljem unapređenja komunikacije, uspostavljanja povjerenja, povećanu osjetljivost na slučajeve nasilja i prijetnji i unapređenja funkcionisanja institucija".

-Sastanak će započeti predstavljanjem izvještaja Monitoringa medijske scene u Srbiji za decembar, posle čega će uslijediti sastanak na kojem će se bliže razgovarati o slučajevima ugrožavanja bezbjednosti
novinara i novinarki na teritoriji Šapca, Valjeva i Loznice.

-Ovakvi sastanci su planirani u 15 gradova Srbije u sklopu projekta „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“, podržanog od Evropske komisije kroz Program podrške nezavisnim medijima u Srbiji i Organizacije za Evropsku bezbjednost i saradnju u Srbiji -kaže Matić.

-Do sada su održani u Beogradu, Nišu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru i Čačku u cilju upoznavanja novinara sa mehanizmom rada SRG kao i njihovog povezivanja sa lokalnim kontakt tačkama u tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se dostigla dinamična i otvorena saradnja novinara, tužilaca i policije.

Trening za medijske radnike i radnice vodiće Branko Čečen, nekadašnji dugogodišnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, novinar, urednik i iskusni predavač.

Tokom treninga on će sa učesnicima razgovarati o pojavnim oblicima nasilja i prijetnji te načinima prevencije i zaštite, kao i o relevatnom pravnom okviru i konkretnim mehanizmima koje ugroženi novinari mogu da koriste u zaštiti svoje bezbednosti.

Vladimir Mitrić, novinar „Večernjih novosti“, stalni dopisnik iz Loznice Šapca i Republike Srpske i BiH, skoro četiri decenije, koji je istražio, do kraja, mnoge afere, od one koja se tiču „golfova“ iz sarajevskog Tasa,
ratnog profiterstva u Republici Srpskoj, prozvodnju anhidrita sirćetne kiseline od koje se pravi droga do razobličavanja kriminala na Drini, sa obje obale, prevare francuskog osiguranja „teške“ više od 2,5 miliona evra, kao i pronalaženje žene koja je, prije skoro četiri decenije, ostavila tek rođenu bebu na autobuskoj stanici, kaže da su skupovi poput ovog nasušna potreba, ne samo u interesu poslenika javne riječi, već i čitavog društva, „jer bez istine, slobodnog novinarsta nema demokratije u istinskom smislu te riječi“.

-Svjedoci smo decenijama, već, da se većina afera „gura“ iz kojekakvih centara i do faze kada se, na nečiji mig, uglavnom staje kao da ništa nije bilo -kaže Mitrić. -To su, uglavnom, afere iz raznih obavještajnih centara.Tako ne mogu i ne rade istinski novinari istraživači.Nikad i ni po koju cijenu.Mada je sve to postalo ogoljeno, i dalje mnogi rade po toj matrici.Bolje je časno i pošteno istražiti neki događaj, pojavu, neku ljudsku muku i rjeđe, ali časno i pošteno, po zanatskim aršinima i po kodeksu naše profesije.Zato mi je drago što ovo okupljenje nosi i tu poruku.

Vrlo je važna, ističe Mitrić, uloga vrsnog medijskog znalca, čovjeka široke druše za kolege, Verana Matića, koji dobro zna kako novinar treba da se podrži u radu, ali i kako da se zaštiti, ne samo od slučajeva gole sile.To je pokazivao i kao urednik, direktor, vlasnik medija i čelnik važne medijske asocijacije.Veran, smatra Mitrić, „ima istančan osjećaj za muke kolega, razlikujući one koji svim srcem pripadaju profesiji i one koje je koriste, po potrebi, na način koji sa njom, realno, nema veze.

-Veran Matić je „novinarska majka“ -mogu da kažem, iz ličnog iskustva, kao novinar koji je godinama suočen sa velikim problemima zbog posla, što je uticalo i da već više od 18 godina imam policijsko obezbjeđenje puna 24 časa. -Od kada sam sreo Verana, koji je jedan od sličnih skupova, posvetio mojim mukama, u svakom trenutku lakše dišem i kao čovjek i kao novinar.Kolegama bih poručio da budemo solidarni bez granice, jer nikad se ne zna koga kad i kakva muka može da snadje, osim onih koje se tiču gole bezbjednosti.

Mitrić ističe da je ponosan na podršku i razumijevanje svoje redakcije „Večernjih novosti“, čiji urednički tim zna i shvata šta znači biti jako angažovan novinar u unutrašnjosti.Ističe i „ogromnu podršku koju je imao
od UNS, NUNS i SEEMO u vrijeme vlasti Vojislava Koštunice, kada je postradao kao rijetko ko i doživio da tužilac koji je trebalo da vodi istragu o pokušaju njegovog ubistva policajcima kaže za njega : -Što nije poginuo!Svi su objavili te navode policajaca, koji su sačinili i bilješku i potpisali je.Tužilac to nikad nije
demantovao, ali mi nije ni falilo ništa da ode, mnogo godina kasnije, u penziju.