Aćimović za BHRT: Prioritet je nova bezbjednosna politika EU - rizik da se rat iz Ukrajine prelije na neku od članica Unije :: Semberija INFO ::

 

Aćimović za BHRT: Prioritet je nova bezbjednosna politika EU - rizik da se rat iz Ukrajine prelije na neku od članica Unije


Фото - Фена

Izvor: BHRT/Amir Sužanj (J.K.)

Belgija, jedna od šest zemalja utemeljitelja Evropske unije, preuzela je početkom godine šestomjesečno predsjedavanje tom organizacijom. Sutra bi pred Evropskim parlamentom trebalo da predstavi program svog predsjedavanja u kojem se pominje proces proširenja, ali zbog ovogodišnjih izbora u Evropskoj uniji belgijsko rukovodstvo ograničeno je samo na jačanje kapaciteta Unije za nastavak procesa proširenja u budućnosti. Belgijsko predsjedavanje počinje u vrlo delikatnom trenutku – i zbog geopolitičkih okolnosti i zbog protivrječnosti u samoj Evropskoj uniji, a za šest mjeseci tom organizacijom predsjedavaće Mađarska Viktora Orbana. Šta možemo očekivati od belgijskog predsjedavanja i junskih izbora u Evropskoj uniji, hoće li desnica dominirati nakon tih izbora, kakva je budućnost Evropske unije u ovakvim poltičkim okolnostima i gdje je mjesto naše zemlje u ovakvom političkom ambijentu, novinar BH radija 1 Amir Sužanj razgovarao je sa nekadašnjim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Belgiji, diplomatom i ekonomskim stručnjakom Draškom Aćimovićem.

Gospodine Aćimoviću, Belgija od početka godine predsjedava Evropskom unijom. Među šest navedenih prioriteta govori se i o procesu proširenja Evropske unije, ali prilično neodređeno i suzdržano. Poznajete tu zemlju, bili ste ambasador Bosne i Hercegovine u Briselu. Šta vi očekujete od Belgije, da li je moguće da intenzivnije radi na tom planu, pogotovo zbog činjenice da nas čekaju izbori u Evropskoj uniji?

"Što se tiče Belgije, dok sam ja još bio ambasador za Belgiju, imali smo njihovu apsolutnu podršku, koja je zablokirana od strane vlasti unutar Bosne i Hercegovine. Čak su nam davali i svoj sistem koordinacije, koji je najsloženiji u Evropi. Htjeli su sve da isfinansiraju, bilo je dogovoreno i da preuzmu obuku naših kadrova. Međutim, sve je to, naravno, nažalost bilo zaustavljeno. Druga stvar koja je vezana za njih je da će sigurno na nivou Evropske unije oni dati apsolutnu podršku. Međutim, ne vidim mogućnost evropskog puta Bosne i Hercegovine trenutno. Mi imamo u jednom entitetu kompletnu obustavu svih odluka visokog predstavnika. Sad još ako bude izborni zakon, koji se prihvata u Federaciji, a ne prihvata u Republici Srpskoj, vidimo da imamo jednu koliziju, da imamo dva potpuno različita pristupa u institucijama Bosne i Hercegovine. Evropska unija traži jedinstven pristup jedinstvene države. Ja u ovom momentu ne vidim nikakav interes unutar Bosne i Hercegovine da se to prevaziđe i krene zaista putem evropskih integracija."

Belgija predsjedava Evropskom unijom u jednom zaista delikatnom političkom trenutku za samu Uniju. Protivrječnosti koje se događaju u Evropskoj uniji isplivavaju na površinu. Evo, imaćemo i Mađarsku sa njenom politikom za šest mjeseci, odnosno za manje od šest mjeseci, na čelu Evropske unije. Da li će to poremetiti vizije te organizacije za narednih pet-šest ili deset godina? 

"Naravno, pa već je sve poremećeno. Vidimo da će to biti nova konfiguracija, koja je izazvana ratovima, koja je izazvana velikim prilivom migranata, koji su sve, ali nisu ekonomski migranti. Tako jača ekstremna desnica, jačaju radikalne stranke unutar Evrope. Oni će, najvjerovatnije, na ovim izborima za nešto više od 4 mjeseca ili osvojiti većinu ili biti drugi po snazi unutar Evrope i to je već u potpunosti promijenjena konfiguracija. Oni nisu ni za proširenje Evropske unije, ni za prihvatanje bez bilo kakvih reformi, za davanje novca zemljama koje su na tom putu, tako da već sada imamo velike promjene, a tek ćemo ih imati."

Šta to znači za budućnost same Evropske unije? 

"Vrlo teško je sada opredijeliti put. Mislim da je najvažnija nova bezbjednosna politika o kojoj se kod nas malo govori, ali koja treba da se pravi i koja se počela raditi unutar Evropske unije. Neki segmenti se pojavljuju već u javnom prostoru, međutim, ne mnogo. Mislim da u toku ove godine može doći do proširenja rata iz Ukrajine na teritoriju Evropske unije, na neku od zemalja, kao što vidimo, unutar Evropske unije. Vidimo da se Švedska, Finska, zemlje Baltika spremaju za rat. Vidimo da su trupe iz Njemačke već poslate u zemlje Baltika, da se šalju na te granične dijelove. Sve je moguće ove godine i, nažalost, ne vidim tu ništa afirmativno ni pozitivno u nekom pravcu da se može očekivati prosperitet i napredak."