Napadi na Vučića zbog podrške Banjaluci :: Semberija INFO ::

 

Napadi na Vučića zbog podrške Banjaluci


Честитка на Кули „Београд” 8. јануара (Фото Танјуг/М. Ђоковић)
Izvor: Politika

Nakon što je čestitao Dan Republike Srpske, 9. januar, čestitkom koja je osvanula na Kuli „Beograd”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao se na udaru pojedinih predstavnika opozicije, ali i medija iz Sarajeva. Izvršni direktor NVO Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović napisao je na društvenoj mreži „Iks” da predsednik Srbije na ovaj način podržava „Dodikovu politiku secesionizma”. „Vučić je i lično i sa svoje kule u Beogradu čestitao neustavni Dan Republike Srpske. Vučićev režim ruši suverenitet Bosne i Hercegovine, a kroz podršku 9. januaru, koji su ustanovili osuđeni ratni zločinci, nastavlja da podržava Dodikovu politiku secesionizma. Ovim se podriva mir”, napisao je Božović, preneli su mediji.

Portal „Slobodna Bosna”, poznat po ekstremnim stavovima protiv Beograda, preneo je poruku sa instagram profila predsednika Srbije „budućnostsrbijeav”, upitavši „sme li Aleksandar Vučić nakon ovoga doći u Sarajevo”. Istakli su i da je „prošle godine Vučić na obeležavanje neustavnog Dana RS u Istočno Sarajevo poslao svog sina Danila”.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za „Kurir” da su napadi na predsednika Vučića zbog Dana Republike Srpske zlonamerni i zlokobni i da su deo scenarija daljih pritisaka i na Srbiju i Republiku Srpsku. „Zapad uz pomoć bosanskih muslimana sprovodi teoriju i praksu koordinisanih pritiska – napad na Srbiju i Srpsku. Na Srbiju zbog nezavisnosti Kosova, a na Srpsku zbog revizije ustavnog položaja tog entiteta u okviru ’dejtonske Bosne’. Vučić im smeta jer neće nezavisno Kosovo, a neće ni uža ni manja ovlašćenja RS. Medijsko iživljavanje na Danilu Vučiću nema strogo veze s politikom, jer taj mladić nije politička ličnost nego je kriv samo zato što je sin predsednika. To je nizak i nemoralan udarac na predsednika. Dokaz moralne izopačenosti islamističke propagande iz Sarajeva i ujedno nedvosmislena potvrda da nemaju nijedan politički i pravno-istorijski argument ni protiv Vučića ni Republiku Srpsku, već moraju kao medijsko-politički zlikovci da udare na dete predsednika. To su stvari koje ne radi ni mafija, ali jesu sklonosti političkih terorista”, kazao je Stanković.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić poručio je putem društvene mreže „Iks” da „svaki onaj koji pored žive Hrvatske, Republiku Srpsku zove ’genocidnom tvorevinom’ potcenjuje uspehe Hrvata i Bošnjaka, a bogami i Šiptara u etničkom čišćenju svojih životnih prostora”.