Jasmina Selimović nova guvernerka Centralne banke BiH :: Semberija INFO ::

 

Jasmina Selimović nova guvernerka Centralne banke BiH


Foto: Kliks
Izvor: Glas Srpske

​Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) za novu guvernerku je izabrana Jasmina Selimović. Ona je na ovoj poziciji naslijedila dosadašnjeg guvernera Senada Softića, potvrđeno je za Kliks.ba.

Selimović je redovna profesorica i dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu gdje je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti finansija i stekla zvanje doktora ekonomskih nauka.

Od 2012. godine obnašala je funkciju prodekana za nastavu i naučno istraživački rad, a 2018. godine je izabrana prvi put za dekanicu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Aktivna je pri svjetskim organizacijama za akreditaciju poslovnih škola i univerziteta, a angažirana je i kao međunarodni ekspert za akreditaciju pri agencijama za kvalitet u zemljama EU.

Autorica je nekoliko knjiga i poglavlja u monografijama brojnih naučnih i stručnih članaka objavljenih u međunarodno indeksiranim časopisima, zbornicima radova i stručnim časopisima, prenosi Kliks.

Za proteklih 26 godina Centralnu banku BiH predvodila su četiri guvernera.

Prvi je bio Serge Robert iz Francuske (august - oktobar 1997. godine), zatim Peter Nicholl sa Novog Zelanda u dva mandata (od oktobra 1997. do 31. decembra 2004.), Kemal Kozarić u dva mandata (od 2005. do 2015.) i Senad Softić (od 2015. do danas).

Jasmina Selimović je prva žena guvernerka Centralne banke BiH.