Sud: Teksas može da zabrani abortus i kada je ugrožen život trudnice :: Semberija INFO ::

 

Sud: Teksas može da zabrani abortus i kada je ugrožen život trudnice


FOTO: Pixabay
Američka vlada ne može da koristi Zakon o hitnom medicinskom liječenju kako bi zahtijevala od bolnica u Teksasu da izvrše abortuse u slučajevima kada je ugrožen život žene, navodi se u odluci federalnog apelacionog suda.

Jednoglasna odluka sudskog vijeća dolazi usred talasa tužbi koje se odnose na uvođenje izuzetaka za hitne slučajeve u saveznim državama u kojima je abortus zabranjen, piše Rojters.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je u julu 2022. godine izdala smjernice u kojima se navodi da se Zakonom o hitnom medicinskom liječenju iz 1986. godine može koristiti kako bi se zahtijevalo izvršenje abortusa kada je ugrožen život žene, čak i u saveznim državama u kojima je abortus u potpunosti zabranjen.

Smjernice su objavljene ubrzo nakon što je Vrhovni Sud SAD poništio presudu Ro protiv Vejda iz 1973. godine kojom je legalizovano pravo na abortus širom Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, država Teksas i pojedine organizacije odmah su tužile američku vladu, poručivši da se objavljivanjem smjernica meša u pravo savezne države da ograniči abortus.

(Glas Srpske – Tanjug)