Novogodišnji koncert Bečke filharmonije: Tradicionalni zvuci i jedna premijera :: Semberija INFO ::

 

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije: Tradicionalni zvuci i jedna premijera


Izvor: Nezavisne (S. T.) / BHRT

Na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, koji se održava 1. januara 2024. godine, uz zvuke valcera i polke dinastije Štraus, prvi put će biti izvedeno i djelo austrijskog kompozitora Antona Bruknera (1824-1896).

Povodom 200. rođendana ovog kompozitora filharmoničari će pod dirigentaskom palicom Kristijana Tilemana u Zlatnoj dvorani Bečkog muzičkog društva izvesti Bruknerov kvadril.

Kako je saopšteno iz Međunarodne kancelarije grada Beča - Sarajevo, Tileman, koji drugi put diriguje Novogodišnjim koncertom, tokom pandemije korona virusa započeo je snimanje svih simfonija Bruknera sa bečkim orkestrom.

Brukner se smatra simbolom zadnje faze austro-njemačkog romantizma, a ukupno će biti izvedeno devet kompozicija koje do sada nisu bile dio ovog tradicionalnog događaja.

Tileman je prvi put dirigovao Novogodišnjem koncertom 2019. godine, a redovni je dirigent Bečke filharmonije na koncertima u Bečkom muzičkom društvu, na Salcburškim univerzitetu, kao i na turnejama u Japanu, Kini, Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjedavajući bečkih filharmoničara Danijel Frošauer ističe važnu ulogu dirigenta Tilemana.

"Sa Kristijanom Tilemanom nas veže duboko umjetničko partnerstvo koje traje mnogo godina. On spada u dirigente koji su posebno bliski orkestru. Novogodišnjim koncertom 2024. godine zajedno započinjemo jubilarno slavlje povodom 200. rođendana Antona Bruknera. Zato smo prvi put u program uključili njegovu kompoziciju, kao i mnoge velike, još nepoznate dragulje iz dinastije Štraus i njenog okruženja", ističe Frošauer.

Novogodišnji koncert 2024. godine, kako je pojašnjeno u saopštenju Međunarodne kancelarije grada Beča - Sarajevo, uživo će se prenositi u preko 90 zemalja širom svijeta i pratiće ga milioni televizijskih gledalaca, a ulaznice za ovaj koncert teško je nabaviti zbog velike potražnje.

Početno je koncert bio način da se publici u Beču i širom svijeta pruži radost nakon teških vremena Drugog svjetskog rata, a prvi put je održan 1939. godine, te ostao kulturna ikona i vrhunac za ljubitelje muzike širom svijeta koji svake godine žele uživati u prazničnoj atmosferi ovog jedinstvenog događaja.