Uhapšeni dojavljivači pretnji o bombama po Srbiji :: Semberija INFO ::

 

Uhapšeni dojavljivači pretnji o bombama po Srbiji


Принтскрин
  Izvor: Politika

Policija je uhapsila je tri osobe osumnjičene za dojavljivanje pretnji o postavljenim bombama po Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv terorizma, PU za grad Beograd i PU Zrenjanin, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu-Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, u koordinisanoj akciji preko Evrodžasta sa istražnim organima Češke Republike, uhapsili su tri osobe sa teritorije Republike Srbije zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Uhapšeni su P. D. (2000) iz Odžaka, kao i J. M. (1996) i T. Č. (1981) iz okoline Zrenjanina.

Kako se sumnja, oni su u dužem vremenskom periodu, putem elektronske pošte, koristeći servise anonimnosti, učestvovali u slanju poruka preteće sadržine obrazovnim i drugim institucijama na teritoriji Republike Srbije, o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, čime su ugrozili bezbednost većeg broja dece i građana u Republici Srbiji.

Prilikom hapšenja i pretresa kod osumnjičenih je pronađeno i oružje što se može videti na snimku koji je objavio MUP.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Policijski službenici MUP-a u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom-Posebnim javnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, nastavljaju dalji rad u cilju procesuiranja i drugih lica povezanih sa navedenim pretnjama.

Dojave o bombama

Iz MUP-a je ranije saošteno da su angažovani svi ljudski i materijalno-tehnički resursi na unapređenju bezbednosti dece i da u saradnji sa nadležnim tužilaštvom MUP preduzima aktivnosti na identifikaciji i procesuiranju odgovornih lica.

Od početka školske 2023/2024. godine do danas, primljeno je ukupno 80 dojava na nekoliko desetina imejl adresa, u različitim obrazovnim institucijama na teritoriji Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a. Dodaje se da su po svakoj pojedinačnoj dojavi policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno, izvršili preglede i sve neophodne provere, na osnovu kojih je utvrđeno da su dojave bile lažne.

U skladu sa posebnim planom i programom, policijski službenici sprovešće obuku zaposlenih u ustanovama preduniverzitetskog i univerzitetskog vaspitanja i obrazovanja koje će obuhvatiti: mere kontrole pristupa, preventivni pregled prostora ustanove, kao i definisanje bezbednog mesta, po uzoru na pozitivna iskustva zemalja koje imaju slični problem.

Pokušaj destabilizacije Srbije


Iz MUP-a ističu da ovakve dojave, kao vrsta specijalnog psihološkog rata, predstavljaju pokušaj destabilizacije Srbije i unošenja panike i nemira među njene građane. Naglašavaju da je najvažniji prioritet MUP-a bezbednost dece kao najosetljivije kategorije, i policijski službenici istrajno će nastaviti sa svim aktivnostima kako bi deca odrastala u sigurnom i bezbrižnom okruženju.

U tom smislu, svakodnevno, od početka školske godine oko 2.500 policijskih službenika obezbeđuje sve škole u Srbiji, i uvek su spremni za brzo reagovanje u cilju bezbednosti i zaštite dece, naveo je MUP.