Od Nove godine povećanje plata u prosvjeti i kulturi za 100 KM :: Semberija INFO ::

 

Od Nove godine povećanje plata u prosvjeti i kulturi za 100 KM


Foto: Ilustracija
Poslanici Narodne skupštine RS raspravljaju danas o povećanju plata za 100 KM zaposlenima sa visokom stručnom spremom u oblasti prosvjete i kulture u Republici Srpskoj.
 
Objedinjenja je skupštinska rasprava o prijedlozima zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture, zatim u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, te u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj – po hitnom postupku.
 
Analiza je pokazala da su plate visokoobrazovanom kadru u ovim oblastima u prosjeku za oko 300 KM manje u odnosu na zaposlene u javnoj upravi, odnosno državnoj administraciji, a koji imaju istu stručnu spremu.
 
Zbog toga je predloženo da im se linearno povećaju plate za 100 KM od 1. januara 2024. godine, te isto toliko od početka 2025. i 2026. godine.
 
Ministarka finansija RS Zora Vidović je kazala da je prosvjetnim radnicima obećano da će njihove plate biti izjednačene za državnom upravom.

„Za korekciju plata u kulturi godišnje je potrebno 636.000 KM, visoko obrazovanje i studentski standard 750.000, a za osnovno i srednje obrazovanje i đačke domove 20,7 miliona KM. Zbirno, za prvu fazu povećanja, je potrebno izdvojiti 22 miliona i 131.000 KM. Predlažem narodnim poslanicima da prihvate ove izmjene jer je red i korektno da se ti ljudi izjednače sa ljudima u državnoj upravi“, rekla je Vidović.
 
(Mondo)