Vučić rijetka tačka okupljanja vlasti i opozicije u Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Vučić rijetka tačka okupljanja vlasti i opozicije u Srpskoj


  Izvor: Glas Srpske

BANjALUKA - Iako se stranke vladajućeg i opozicionog bloka iz Srpske na domaćem terenu rijetko oko čega uspijevaju usaglasiti, podrška predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i tamošnjim vladajućim partijama je već godinama rijetka tačka njihovog okupljanja.

Prvog čovjeka matice tako, uoči izbora zakazanih za nedjelju, između ostalih, podržavaju i nepomirljivi politički suparnici i prošlogodišnji protivkandidati u trci za predsjednika Srpske, Milorad Dodik i Jelena Trivić.

- Podržavam listu “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” na decembarskim izborima, iako me Vučić nije podržao na prošlogodišnjim izborima - rekao je nedavno predsjednik Srpske i lider SNSD-a, aludirajući na činjenicu da bivši lider SNS-a nikada nikoga javno nije podržao na izborima u Srpskoj i BiH.

SNS može da računa i na glas Trivićeve, koja je nakon poraza u izbornoj trci napustila PDP te osnovala Narodni front i stala na njegovo čelo.

- Nije nikakva tajna da Narodni front podržava politiku predsjednika Vučića. Svoj glas ću dati Vučićevoj stranci - rekla je Trivićeva.

Vučića podržavaju i nekadašnje stranačke kolege, Nedeljko Čubrilović i Nenad Nešić, danas lideri stranaka vladajućeg bloka, Demosa i DNS-a, ali i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, stranke koja ima i zvanični sporazum o saradnji sa najvećom partijom iz Srbije. Lider PDP-a Branislav Borenović nije se oglašavao u vezi sa izborima u Srbiji koji će se održati 17. decembra, ali za “Glas Srpske” potvrđuje da i njegova podrška ide SNS-u.

- Mi imamo tradicionalno dobre odnose sa SNS-om. Takođe, rukovodstvo Srbije je uradilo mnogo konkretnih projekata u Srpskoj, u iznosu više od milijardu evra, a nikada ne možemo zaboraviti vrijeme korone, besplatnu vakcinaciju i medicinsku pomoć koju nam je Srbija upućivala - rekao je Borenović.

Za razliku od Borenovića, potpredsjednik PDP-a Draško Stanivuković direktno se uključio u kampanju te odlaskom u Beograd prije osam dana i sastankom sa liderom SNS-a Milošem Vučevićem podržao pomenutu partiju i samog Vučića.

Da postoje i nijanse kada je riječ o odnosu partija iz Srpske prema predstojećim izborima u Srbiji pokazuju Socijalistička partija i NPS, čiji lideri Petar Đokić i Darko Banjac daju nespornu podršku Vučiću i SNS-u, ali primarnu saradnju imaju sa SPS-om Ivice Dačića, sa kojim imaju i potpisane sporazume o saradnji. Slična situacija je i kod SPS-a Gorana Selaka, koji je i aktivno uključen u izbornu kampanju Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, na čijim predizbornim skupovima je govorio.

- Mi ne zaboravljamo da Srbija, predvođena sadašnjim rukovodstvom, u kontinuitetu pomaže Republici Srpskoj i zato ni formalna podijeljenost u dvije države nam ne predstavlja prepreku da mi iz Srpske 17. decembra podržimo jedinu državotvornu politiku ovdje u Srbiji - rekao je Selak na nedavnom skupu Pokreta socijalista, stranke koja će na izborima nastupiti u koaliciji sa SNS-om.

Još jedan koalicioni partner SNS-a ima potpisan sporazum o saradnji sa nekom od partija iz Srpske. Riječ je o SNP-u Nenada Popovića koji je u januaru 2020. sklopio sporazum sa tadašnjim liderom SDS-a Mirkom Šarovićem. Sadašnji lider pomenute stranke Milan Miličević ne potencira spomenutu saradnju, ali prisustvo narodnog poslanika SDS-a Maje Dragojević Stojić početkom novembra na Međunarodnom kongresu konzervativaca u Beogradu u organizaciji Popovićevog SNP-a pokazuje da veza nije prekinuta.

Kada je riječ o samim izborima Miličević poručuje da će glasati na njima, ali da stranka ne treba da daje podršku bilo kome. Ipak, imajući u vidu podršku SDS-a Vučićevom skupu u maju ove godine, pretpostavlja se da je aktuelna vlast u Srbiji najbliža opcija i najvećoj opozicionoj partiji u Srpskoj.

Novinar Saša Bižić kaže za “Glas Srpske” da je bizarno da su izbori u Srbiji već godinama jedina tačka okupljanja skoro svih stranaka vlasti i opozicije u Srpskoj.

- Apologetski odnos kompletne vlasti i skoro čitave opozicije u Srpskoj prema Vučiću je višestruko deplasiran. Prije svega, zato što ima zanemarljiv uticaj na raspoloženje birača u Srbiji. Čak i u slučaju Vučićevih pristalica presudni su drugi faktori - kaže naš sagovornik.

On dodaje da je Dodik bio u pravu kada je ovih dana u beogradskim medijima pomenuo da priličan broj čelnika bloka “Srbija protiv nasilja” tretira Republiku Srpsku kao “eksces”, nezavisno od toga ko je predvodi, znači, samu po sebi, ali da je zanemario desnu opoziciju u Srbiji.

- Ni Dodik ni opozicionari u Srpskoj nikada ne pominju desnu opoziciju u Srbiji, mada bi realno Miloš Jovanović, Boško Obradović pa i Vuk Jeremić bili jedini političari koji bi se zaista obradovali podršci iz Srpske što, naravno, neće dočekati - kaže Bižić te dodaje kako treba primijetiti da podrška domaćih političara vlasti i opozicije usmjerena ka Vučiću nerijetko frustrira simpatizere ovdašnjih partija.

Vukanović izuzetak

Jedini izuzetak u Srpskoj je predsjednik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović koji kaže da nema favorite na nedjeljnim izborima.

- Nisam podržavao nikoga u Srbiji, niti glasam, niti podržavam. Pogrešno je izlaziti na izbore samo zato što imate dvojno državljanstvo, ukoliko ne živite u toj zemlji - poručio je Vukanović.