NSRS: Završena poslanička rasprava o predloženom budžetu za 2024. godinu :: Semberija INFO ::

 

NSRS: Završena poslanička rasprava o predloženom budžetu za 2024. godinu


Izvor: Fena (J.K.) / BHRT

Na sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u Banjoj Luci završena je poslanička rasprava o Prijedlogu budžeta RS za 2024. godinu.

Najviše je protekla u kritikama opozicije na račun lošeg ili neodgovarajućeg planiranja budžeta u više segmenata. Te tvrdnje negirali su članovi Skupštine iz vladajućih stranaka.

Ova sedma redovna sjednica u aktuelnom mandatu Narodne skupštine započela je juče, a predsjednik Skupštine Nenad Stevandić najavio je da će trajati tri dana i da će glasanje o tačkama obimnog dnevnog reda biti obavljeno u zavisnosti od dinamike rada.

Nakon redovne pauze, sjednica je nastavljena razmatranjem Prijedloga zakona o izvršenju budžeta RS za 2024. godinu, po hitnom postupku.

Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. na dnevnom je redu Narodne skupštine po hitnom postupku.

Entitetski ministar finansija Zora Vidović je uime predlagača obrazložila da je ukupni okvir predloženog budžeta  5,735 milijardi KM, što je za 212 miliona KM ili četiri posto više od okvira rebalansiranog ovogodišnjeg budžeta  RS-a.

Planirano je povećanje poreskih prihoda u 2024. godini za deset posto te neporeskih za 16 posto u odnosu na prihode u rebalansiranom budžetu 2023., dok je budžetski deficit za iduću godinu od 200,7 miliona KM projiciran u iznosu manjem za 64,6 miliona od ovogodišnjeg.